• 1

Oni jedva čekaju da se vrate u kanc: Plaše se da da će uništiti karijeru, da li ste među njima?

Strah od zastoja u karijeri i borba sa usamljenošću vraća mnoge na radno mesto

  • 1
Može li rad na daljinu da postane opšte prihvaćen?

Foto: Shutterstock

Menadžeri koji imaju poteškoća da opet povrate zaposlene u kancelarije možda će će imati sreće ako krenu od namlađih i najnovijih kadrova. Izgleda da će im oni biti najjači saveznici u prestanku rada od kuće.

Radnici mlađe dobi su pod pritiskom i cene kvalitet života u odnosu na kolege od pre 5 godina. Ipak, sada ih još više brine da će njihove karijere zastati ukoliko se ne vrate u kancelariju. To ohrabruje mnoge da se među prvima vrate za svoj sto.

Kako ističu, pandemija ih je nedovoljno informisala i isključila iz svojih timova. Sada raste zabrinutost da propuštaju mogućnosti za karijeru koje su starije kolege uzimale zdravo za gotovo.

Oni, starosti 21-30 godina naglasili su važnost ponovnog ličnog susreta i rada sa kolegama, pokazalo je istraživanje koje je za Sharp Corp sproveo, a čiji su rezultati podeljeni sa Blumbergom. Gotovo 60% je reklo da im je rad u modernom, kolegijalnom kancelarijskom okruženju postao važniji tokom protekle godine.

Uprkos tome što je većina ispod 30 godina rekla da ih je rad na daljinu učinio produktivnijim, više od polovine ispitanika širom Evrope - u dobi od 18 do 45 godina - kažu da se osećaju zabrinuto zbog nedostatka mogućnosti za obuku i karijeru kada dugoročno razmišljaju o budućnosti rada.

Ipak, iako mladi radnici možda žude za ličnim vezama i oslobađanjem od pritisaka na svoje zdravlje i blagostanje, i dalje su skeptični u pogledu povratka na status pre Covid-19. Umesto toga, oni traže vrednost i svrhu u kancelarijskim aktivnostima zadržavajući pravo na udaljeni rad.

Dosta njih favorizuje neku vrstu hibridnog aranžmana. Hibridni rad je tu da ostane u postpandemijskoj američkoj ekonomiji. A i šire. Neke kompanije preuređuju kancelarije, dok se druge fokusiraju na nadogradnju digitalne infrastrukture.

Kako kompanije postaju sve više svesne ovih izazova, možda će morati da postanu disciplinovanije u obezbeđivanju informacija i mogućnosti za svoje radnike, kako bi izbegle pogoršanje starih nejednakosti ili otvaranje novih.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    16. jun 2021 | 08:07

    Kod mene y firmi nas je pedesetak, a da se vrate u ofis zele samo solo koleginice koje nemaju porodicu. SVI koji imaju su za neke xjbridne opvije za rad tipa od kuce+1 dan iz kanc.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>