• 0

Sportisti brzo zarade, ali i bankrotiraju: Karl Nasib zato uči saigrače kako da upravljaju novcem

NFL igrač Karl Nasib podučava svoje saigrače o složenim kamatama, fondovima i upravljanju sopstvenim novcem

  • 0
Carl Nassib, Karl Nasib

Foto: Tanjug/AP

Otprilike 16% NFL igrača bankrotira u roku od 12 godina od penzije, zaključuje se u jednoj studiji. Karl Nasib pokušava da unapredi profesionalnu sportsku kulturu, i fokus mu je na finansijama igrača NFL-a.

U ligi u kojoj neki igrači bankrotiraju ubrzo nakon penzionisanja, Nasib je razgovarao sa saigračima o dobrim finansijskim navikama i izazovima sa kojima se igrači suočavaju kada postanu vrlo bogati, gotovo "preko noći".

28-godišnji odbrambeni igrač sa trogodišnjim ugovorom od 25 miliona dolara poznaje složene kamate, fondove i potrebu za budžetom baš kao što poznaje igru i na sportskom terenu.

Profesionalni sportisti u mladosti brzo dođu do puno novca i počnu da vode luksuzan način života koji potencijalno troši novac. U međuvremenu, uvek postoje šanse za povrede koje su prekidale karijere.

Procenjuje se da je 16% NFL igrača bankrotiralo otprilike 12 godina posle penzionisanja, prema studiji iz 2015. godine. Ponekad su potrebne samo dve godine pre nego što bivši igrač prijavi bankrot, primetili su.

Ljudi poput Nasiba pokušavaju da izgrade finansijsku svest sportista.

"Nisam želeo da platim nekome da upravlja mojim novcem"

 

- Nisam želeo da platim nekome da upravlja mojim sopstvenim novcem, pa mi je trebalo malo vremena, ali sam se edukovao i želeo sam da to novo znanje podelim sa saigračima - rekao je Nasib u jednom intervjuu 2019. godine.

Evo pet Nasibovih najvećih finansijskih trikova:

-Ulaganje na berzi i prinos od kamata

- Fondovi, kroz portoflio uvećavati bogatstvo

- Živeti u granicama svojih mogućnosti

- Planiranje budžeta

- Doniranje

Nasib je juče saopštio i svoje seksualno opredeljenje.

- Zdravo svima. Želeo bih da svima kažem da sam gej. Želeo sam to da uradim već neko vreme, ali sada se konačno osećam dovoljno lagodno da mogu to da podelim. Imam najbolji mogući posao, porodicu i život – sve što čovek može da traži. Ne radim ovo zbog pažnje medija, već zato što mislim da je bitno da se zna da predstavljam jednu zajednicu u ovoj ligi. Nadam se da jednog dana čitav ovaj proces neće biti neophodan - objavio je na društvenim mrežama 28-godišnji Karl Nasib.

Video: Lokateli otišao korak dalje od Ronalda i Pogbe: Doneo svoju vodu i pomerio Koka-Kolu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>