• 4
 ≫ 

Ko je bio čuveni Džon Mekafi? Pionir antivirus softvera se verovatno ubio

 ≫ 

Pionir antivirus softvera Džon Mekafi pronađen mrtav u zatvoru, sve ukazuje na samoubistvo

  • 4
Džon Mekafi John McAfee

Foto: Tanjug/AP

Mogul Džon Mekafi (John McAfee) prema prvim informacijama, oduzeo je sebi život u zatvoru u Barseloni. Poznat prema istoimenom antivirusnom programu, McAfee je u prošle godine uhapšen u El Pratu u Španiji, taman uoči planiranog bega u Tursku.

Mekafi je optužen za utaju poreza nakon što nije prijavio prihod od promocije kriptovaluta tokom svog konsultantskog posla. Osim toga, imao je i neke govorničke angažmane, a prodao je i prava na svoju životnu priču za dokumentarac.

Plan za izručenje u SAD

 

Smrt 75-godišnjaka prijavljena je nekoliko sati nakon što je španski sud odobrio njegovo izručenje u SAD, gde bi, s obzirom na optužbe za utaju poreza, mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu do 30 godina. Međutim, na tu odluku španskog suda je mogao još da se žali.

Zaradio 23 miliona?

 

Vladini regulatori tvrde da je od 2014. do 2018. godine zaradio više od 23 miliona dolara. Kažu da ih je zaradio iskorišćavajući slavu koju je stekao i promovišući sedam poslova s kriptovalutama između 2017. i 2018. godine koji su na kraju ipak ispali bezvredni, a on nije otkrio da je bio plaćen da ih preporuči.

Ko je bio Mekafi

 

Mekafi je postao svetski poznat nakon osnivanja kompanije "McAfee Associates" 1987. godine koja je prodavala prvi komercijalno dostupan antivirusni softver. Njegovo lično bogatstvo dostiglo je vrhunac u 2007. godini kada je iznosilo oko 100 miliona dolara, ali opadalo je nakon globalne finansijske krize koja je započela kasnije te godine.

Međutim, on je čitavog života patio od paranoje.

Mekafijev strah i paranoja počeli su tokom detinjstva u Britaniji, kada je često dobijao batine od svog oca, "nasilnog alkoholičara". Ali kada je imao 15 godina, njegov otac je izvršio samoubistvo, a narednih godina je Džon i sam počeo žestoko da pije. Uprkos tome što je uspeo da završi fakultet, izbačen je sa doktoratskih studija nakon što je uhvaćen sa studentkinjom kojoj je trebalo da bude mentor.

Umesto toga, radio je niz programerskih poslova - ali ubrzo je počeo i da se drogira.

Opametio se početkom osamdesetih, kada ga je ostavila supruga, a dobio je i otkaz. Zamišljajući da život okonča poput svog oca, Mekafi je konačno potražio pomoć koja mu je bila potrebna da bi se otreznio i zaposlio se kao softverski inženjer za "Lockheed Martin". Dok je bio tamo, naišao je na prvi poznati kompjuterski virus. Pokušao je sam da ga razbije - a kako je uspeo u tome, taj uspeh ga je gurnuo ka slavi i bogatstvu.

Džon Mekafi John McAfee

Foto: Tanjug/AP

Tako je 1987. godine Mekafi postao vodeći svetski stručnjak za antivirusne programe i osnovao je "McAfee Associates", pri čemu je njegov antivirusni proizvod postao instant hit.

Već do kraja osamdesetih, njegova kompanija je zarađivala pet miliona dolara godišnje, a Mekafijev antivirusni program koristile su neke od najmoćnijih kompanija na svetu.

Zahvaljujući virusu "Mikelanđelo" i antivirusnim programima koje je napravio Mekafi postaje još uspešniji.

Sedam godina kasnije, prodao je svoj udeo "Intelu", prikupivši oko 60 miliona funti.

Svoje novostečeno bogatstvo je potrošio na imanja na Havajima, u Arizoni, Koloradu i Novom Meksiku, kao i na stare automobile i flotu aviona.

Ali nakon ekonomskog kolapsa 2008. godine, Mekafi je prodao na aukciji sve svoje stvari i preselio se u centralnoameričku džunglu, gde je kupio vilu u živopisnom Belizeu.

Posle niza eksentričnih scena iz njegovog života, zbog paranoje ili ne, tek Mekafi je verovao da neko želi da ga ubije. Godine 2013. je objavio suludi snimak na kojem objašnjava kako deinstalirati antivirus program koji nosi njegovo ime.

Na svom blogu pisao je o sigurnosti, špijunaži i slobodi.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>