• 5

Presedan u sportu: Fudbaler je otkačio menadžere i agente i ugovorio s klubom milione pomoću nauke

Vodio se samo statistikom i moći podataka

  • 5
Kevin De Bruyne, Kevin De Brujne

Foto: Tanjug/AP

Tokom perioda kada je veći deo profesionalnih sportista doživeo veliki gubitak svog bogatstva, četiri čoveka uspela su da zarade više od 100 miliona dolara. Njihovi ugovori vredni su milione, i svaki igrač koji to ulaže i u svoju finansijsku pismenost, može da očekuje da mu se to višestruko vrati.

Kevin De Brujne je zato angažovao analitičare podataka da bi pregovarao o ugovoru o 148 miliona dolara sa Mančester sitijem.

Naime, iskoristio je punu snagu analitike podataka kako bi pregovarao o novom četvorogodišnjem ugovoru koji je navodno procenjen na 83 miliona funti (148 miliona američkih dolara).

Tako, ovaj igrač nije koristio agenta ili menadžera kako je to uobičajeno, što se tumači kao svojevrsni presedan. Vodio se zapravo samo statistikom, moći podataka i malom pomoći oca i advokata koji su na daljinu pomagali iz Belgije.

Kao rezultat toga, ne samo da je mogao da obezbedi dvogodišnje produženje ugovora, već je i redefinisao uslove preostale dve godine u svom postojećem ugovoru.

To je klasičan primer igrača koji zna svoju vrednost, kažu finansijski analitičari. Kevin je koristio naučnike za podatke da proceni svoj uticaj u Mančeseter sitiju, to kako će se sve projektovati na njegovu igru u bliskoj budućnosti, kao i da predvidi uspeh u narednim godinama na osnovu individualne starosti i kvaliteta trenutne ekipe.

Odatle je bilo potrebno samo direktno upoređivanje njegove zarade u odnosu na druge vezne igrače najvišeg nivoa da bi gurnuo novčanik u pravom smeru.

De Brujne je zarađivao 350.000 funti (624.913 australijskih dolara) nedeljno, ali prema Football24, ta cifra je porasla na 400.000 funti (714.410 australijskih dolara). Cifre govore u prilog tome: 65 golova i 101 asistencija u 255 utakmica.

- Ne bih mogao da budem srećniji - kaže De Brujne. - Otkako sam se pridružio Sitiju 2015. godine, osećao sam se kao kod kuće. Volim navijače, moja porodica je  ovde u Mančesteru i moja sopstvena igra se jako dobro razvila - naveo je.

Kako je dodao, trenutno "igra najbolji fudbal u karijeri".

Ovaj njegov potez dokazuje i ono što je jednom rekao menadžer nemačkog tima Oliver Birhof pre nekoliko godina:

- Profesionalni fudbaleri su neka vrsta nezavisnog preduzetnika i moraju da razmišljaju o putu kojim idu, čak i tokom svoje aktivne karijere - govorio je on.

Video: Nemanja Matić trenira po paklenoj vrućini u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    25. jun 2021 | 17:33

    Fudbaler sa mozgom u gornjoj glavi. Redak primerak. Svaka cast! :)

  • Ivangm👁

    25. jun 2021 | 20:10

    Trenutno najbolji igrac sredine terena...💪🏻

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>