• 3

"Stekao sam nerazuman novac radeći ono što volim. Neka društvo sada koristi moj novac, ja ne moram"

Voren Bafet je više puta isticao kako mu je cilj da do kraja života donira 99 posto bogatstva

  • 3
Warren Buffett, Voren Bafet

Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Američki investitor i vlasnik kompanije Berkšir Hatavej, Voren Bafet, na planira da svojoj deci ostavi bogatstvo vredno 100 milijardi dolara. Zašto je tako odlučio?

Pre svega, zato što je veći deo bogatstva darovao u dobrotvorne svrhe. Bafet je, inače, poznat po tome što živi relativno skromno, u odnosu na to koliko je imućan.

Prošle nedelje je rekao kako je bolje da iskoristi svoje "neshvatljivo" bogatstvo u svrhu filantropije, nego da ono bude deo investicionog portfelja njegove dece.

"Nakon posmatranja mnogih super bogatih porodica, evo moje preporuke: ostavite svojoj deci toliko da mogu raditi sve, ali ne toliko da ne moraju raditi ništa", napisao je Bafet u obraćanju deoničarima.

Amerikanac (91) sa ogromnim iskustvom u svetu biznisa i ulaganja, primetio je da imućni širom sveta prenose veliko bogatstvo s kolena na koleno češće nego što se to radi u SAD. Nada se da će njegovo razmišljanje doprineti drugačijem odnosu prema bogatstvu.

Kao što je "Washington Post" izvestio 2014. godine, "to ipak ne znači da njegova deca koja danas imaju oko 60 godina nisu dobila deo Bafetovog bogatstva". Naime, svako od njih je dobio oko dve milijarde dolara.

Voren je više puta isticao kako mu je cilj da do kraja života donira 99 posto bogatstva. Akcionarima je takođe rekao da je deonica svoje kompanije, vredne 4,1 milijardu dolara, donirao u pravcu pet dobrotvornih organizacija.

Dodaje da je njegova filantropija "najlakše delo na svetu", jer je darivanje bezbolno i može učiniti život pojedinca i njegove dece boljim. "Tokom decenija stekao sam nerazuman novac radeći ono što volim. Nisam se žrtvovao, kao ni moja porodica. Neka društvo koristi novac, ja ne moram", zaključio je.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    29. jun 2021 | 15:24

    Kralj

  • Tadija

    29. jun 2021 | 15:42

    Doniraj meni 1 POSTO 98 POSTO podeli dalje.

  • Milan

    29. jun 2021 | 23:06

    Nemoj samo da postane filantrop kao Bil Gejts. A kad to planira da radi kad ima 91 godinu, možda misli da će da zivi jos 20 god.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>