• 0

Ovaj put više se pitaju zaposleni, a manje šefovi: Kakvu budućnost ima tržište rada?

Prema podacima Odeljenja za rad, američki radnici masovno napuštaju posao u poslednje vreme

  • 0
Povratak u kancelariju

Foto: Shutterstock

Posle skoro godinu i po dana rada od kuće, mnogi zaposleni kažu da nisu spremni da se vrate u korporativne kancelarije, sa punim radnim vremenom.

Čak su i samo "glasine o povratku" bile dovoljne da neke profesionalce pošalju u potragu za izlazom iz date situacije - a mnogi šefovi ih pozdravljaju na novim poslovima, uz obećanje da mogu raditi na daljinu, barem većinu vremena.

Okrenutost ka fleksibilnošću podstaknuta je i nizom otkaza u SAD, kažu regruteri, posebno imajući u vidu solidne naknade za nezaposlene. Odluka radnika da napuste posao, jer im ne odgovara povratak u ofis, motiviše mnoge poslodavce da preispitaju svoje politike rada kod kuće, piše WSJ.

Kanadska kompanija za video softver, Vidyard, kaže da je poslednjih meseci zabeležila nagli porast prijava za posao, nakon što je u oglasima naglasila da se obaveze mogu ispunjavati sa udaljenog mesta.

S druge strane, u kompaniji Allstate Corp. razgovori o svakoj novoj poziciji sada počinju pitanjem: Zašto se posao ne može obavljati na daljinu?. Realnost je, ipak, drugačija. Teško da će se iko od zaposlenih vratiti u kancelarije na puno radno vreme, nakon što su u anketama izrazili stav da ne žele.

Firma je nedavno donela odluka da se 75 odsto poslova, zapravo, može raditi od kuće, a čak 24% po hibridnom principu: to znači da radnici dele vreme između kuće i kancelarije. Samo će terenski radnici i menadžeri na najvišim pozicijama, koji čine svega 1 odsto, morati da se vrate starim radnim navikama.

Marc Cenedella, osnivač firme Ladders, kaže da je rad na daljinu (eng. remote work) - novi "signing bonus". To je vrsta novčane naknade koju od kompanije dobija novi zaposleni. Ali, mana je to što će se verovatno više očekivati od zaposlenih, odnosno prekovremeno radno vreme, budući da neće gubiti sate na prevoz.

Prema podacima Odeljenja za rad, više američkih radnika napušta posao sad nego ikada pre u poslednjih 20 godina. Jedan od faktora koji stoji iza ovog trenda, kažu rukovodioci, jeste da više poslodavaca detaljno iznosi svoje planove povratka u kancelariju, dajući zaposlenima jasniji osećaj šta dalje mogu očekivati.

Epl je, recimo, nedavno izjavio da želi da se većina kancelarijskih radnika pojavi na poslu ponedeljkom, utorkom i četvrtkom, uz mogućnost rada na daljinu - sredom i petkom.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>