• 0

Povratak na posao doveo do buma u fitnes industriji: Zaposleni bi da smršaju posle karantina

Ukupno je 42% populacije dobilo neželjenu težinu, u proseku 13 kilograma, prema izveštaju o godišnjem istraživanju stresa Američkog udruženja psihologa

  • 0
Wellness, posao

Foto: Shutterstock

Tokom dugog perioda karantina, kada je rad na daljinu uzeo maha u celom svetu, većina tih radnika radila je svakodnevno u trenerci ili pidžami. Teško je bilo primetiti po koji kilogram viška.

Ako na to dodamo anksioznost, sedenje kod kuće i poručivanje/konzumiranje hrane (na nervnoj bazi) - stvari su se prilično otele kontroli. Sada kada je vreme za povratak na posao, došlo je do izvesnih problema.

Mogu li zaposleni da "uđu" u svoje pantalone, uske haljine i poslovna odela? Blumberg piše da se Amerikanci sada masovno okreću vežbanju i teretani, jer se bliži povratak u kancelariju.

Raste broj uplaćenih članarina na fitnes lokacijama u SAD, a takođe su uveliko bukirani i personalni treneri. Isto tako, porasle su pretplate na WW (Weight Watchers), i to za 16% na kraju prvog kvartala 2021, a u odnosu na godinu dana ranije.

Izolacija i anksioznost, podstaknute svetskom pandemijom virusa korona, nagnale su ljude da više jedu, a manje se kreću. Pritom, treba istaći da je u SAD svaki četvrti čovek, od 10, gojazan.

Ukupno je 42% populacije dobilo neželjenu težinu, u proseku 13 kilograma, prema izveštaju o godišnjem istraživanju stresa Američkog udruženja psihologa. Kako je kovid-19 zahvatio svet, gojaznost se pominjala kao jedan od faktora koji svakako nije u dobroj korelaciji sa virusom.

Čak su i modne kompanije istupile s nekim vrstama kampanja koje promoviše odeću za "obline", tačnije, rasterećenije, udobnije komade garderobe. Čak i pre pandemijske krize, gotovo trećina stanovnika, u proseku, u 100 najvećih američkih gradova imala je problem sa prekomernom kilažom, a 25% njih nije vežbalo u prethodnih mesec dana.

Wellness, posao

Foto: Shutterstock

Neke preliminarne studije o pandemiji otkrile su smanjenu aktivnost i manji unos zdrave hrane, te povećani stres i gojaznost. Krajem maja, 12% službenika na Menhetnu vratilo se na posao barem pola radnog vremena, prema junskom istraživanju grupe "Partnership for New York City".

Ispitana preduzeća očekuju da će ta cifra dostići 62% do kraja septembra. Poslednjih nedelja, novi klijenti firme "Own Your Fitness" s Menhetna, rekli su da žele ne samo da izgube kilograme, već i da se prilagode korporativnom okruženju. Počeli su da govore: "Želim da izgledam kao da sam još uvek konkurentan i mogu da se nosim sam sa sobom", dodaje se u tekstu američke agencije.

Širom zemlje, više od 500 ljudi pridružilo se besplatnom programu posta, a to je pristup koji podrazumeva savete i linkove koji vode do video zapisa od 30 do 60 sekundi, gde se apeluje zašto je gojaznost štetna za zdravlje i kako vodi u opasnost od rane smrti.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>