• 0

Povratak na posao doveo do buma u fitnes industriji: Zaposleni bi da smršaju posle karantina

Ukupno je 42% populacije dobilo neželjenu težinu, u proseku 13 kilograma, prema izveštaju o godišnjem istraživanju stresa Američkog udruženja psihologa

  • 0
Wellness, posao

Foto: Shutterstock

Tokom dugog perioda karantina, kada je rad na daljinu uzeo maha u celom svetu, većina tih radnika radila je svakodnevno u trenerci ili pidžami. Teško je bilo primetiti po koji kilogram viška.

Ako na to dodamo anksioznost, sedenje kod kuće i poručivanje/konzumiranje hrane (na nervnoj bazi) - stvari su se prilično otele kontroli. Sada kada je vreme za povratak na posao, došlo je do izvesnih problema.

Mogu li zaposleni da "uđu" u svoje pantalone, uske haljine i poslovna odela? Blumberg piše da se Amerikanci sada masovno okreću vežbanju i teretani, jer se bliži povratak u kancelariju.

Raste broj uplaćenih članarina na fitnes lokacijama u SAD, a takođe su uveliko bukirani i personalni treneri. Isto tako, porasle su pretplate na WW (Weight Watchers), i to za 16% na kraju prvog kvartala 2021, a u odnosu na godinu dana ranije.

Izolacija i anksioznost, podstaknute svetskom pandemijom virusa korona, nagnale su ljude da više jedu, a manje se kreću. Pritom, treba istaći da je u SAD svaki četvrti čovek, od 10, gojazan.

Ukupno je 42% populacije dobilo neželjenu težinu, u proseku 13 kilograma, prema izveštaju o godišnjem istraživanju stresa Američkog udruženja psihologa. Kako je kovid-19 zahvatio svet, gojaznost se pominjala kao jedan od faktora koji svakako nije u dobroj korelaciji sa virusom.

Čak su i modne kompanije istupile s nekim vrstama kampanja koje promoviše odeću za "obline", tačnije, rasterećenije, udobnije komade garderobe. Čak i pre pandemijske krize, gotovo trećina stanovnika, u proseku, u 100 najvećih američkih gradova imala je problem sa prekomernom kilažom, a 25% njih nije vežbalo u prethodnih mesec dana.

Wellness, posao

Foto: Shutterstock

Neke preliminarne studije o pandemiji otkrile su smanjenu aktivnost i manji unos zdrave hrane, te povećani stres i gojaznost. Krajem maja, 12% službenika na Menhetnu vratilo se na posao barem pola radnog vremena, prema junskom istraživanju grupe "Partnership for New York City".

Ispitana preduzeća očekuju da će ta cifra dostići 62% do kraja septembra. Poslednjih nedelja, novi klijenti firme "Own Your Fitness" s Menhetna, rekli su da žele ne samo da izgube kilograme, već i da se prilagode korporativnom okruženju. Počeli su da govore: "Želim da izgledam kao da sam još uvek konkurentan i mogu da se nosim sam sa sobom", dodaje se u tekstu američke agencije.

Širom zemlje, više od 500 ljudi pridružilo se besplatnom programu posta, a to je pristup koji podrazumeva savete i linkove koji vode do video zapisa od 30 do 60 sekundi, gde se apeluje zašto je gojaznost štetna za zdravlje i kako vodi u opasnost od rane smrti.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke