Osobe sa invaliditetom u Srbiji zaposle samo zbog kvota i para: Kako da promenimo svest poslodavaca?

Svega devet odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji je zaposleno. Noviji podaci pokazuju napredak, ali nedovoljno brz da skorije dostignemo evropsku stopu od 50 odsto, kaže sagovornica Telegraf Biznisa

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Poslodavac
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Kristina

    05. decembar 2021 | 19:57

    I suprug i ja smo invalidi prve kategorije.Ja od pre par godina a suprug od marta nazalost.Od kad je postao invalid konkurisao je na preko 70 poslova i eto jos ga niko nije zaposlio.Od tih 70 poslova zvali su ga na 5 poslova samo.I tu gde su ga pozvali uopste nisu pregledali cv nego zvali onako na slepo.Moj suprug ima bolesti kicme ali nije nepokretan.Izmisljaju opravdanja samo da ne zaposle invalidno lice.Sta ce nekome konj koga nemogu da jasu.Tuga ziva.A i dete je slabovido nazalost.A drzavu to neinteresuje

  • Vera

    28. jul 2021 | 20:45

    Invalidno lice ima preostalu radnu sposobnost za nešto, e pa za to nešto se uvek nadje firma koja ima takav posao.To treba da radi fond za zaposljavanje.Npr. moze da pakuje poštu onda ga zsposle u pošt, može ds radi ba računaru u kolicima onda u It firmu i tako redom.Fond treba da to pronadje i da tamo uputi invalidno lice a poslodavac da ga za to upućeno mesto a njemu prazno primi.Samo Fond za zaposljavanje to slabo radi i ne trudi se a poslodavac primi za npr. pakovanje pošte zdravog umesto invalidnog lica a plaća naknadu za invalide a mogao je jedno takvo lice da primi koje tu paše.

  • Poslodavac

    28. jul 2021 | 19:33

    U praksi je veoma teško pronaći odgovarajuću osobu koja može da obavlja poslove u pojedinim firmama a da ti poslovi nisu isključeni rešenjem o utvrđivanju invaliditeta kod tog kandidata. Npr firma gde ja radim pripada metalskoj industriji. Najčešće se javljaju OSI koje ne mogu da obavljaju poslove gde se stoji duže vreme a mi u proizvodnji nemamo ni jedno radno mesto gde se pretežno sedi. Sa druge strane OSI koje nemaju invaliditet koji se vizuelno vidi često i ne žele da se zaposle kao OSI već to i ne prijavljuju poslodavcu. Razloga za to ima više.