• 4

"Nikada nećete otići u penziju, evo zašto": Mladi sve zaduženiji, a plate ili padaju ili stagniraju

Treba pomenuti da su tokom 2020, kao i sada, za otkaz najpre bili na udaru žene i mladi

  • 4
penzioneri

Foto: Freepik

Nedavni izveštaji otkrili su da je manje od 30% američkih radnika na putu da se uopšte penzioniše, a još manji procenat njih misli da će imati komfornu penziju.

Možda i jesu u pravu.

"Znam da ovo niste hteli da čujete, ali u današnjem svetu postoji nekoliko velikih faktora koji će delovati tako da zadrže većinu iz mlađih generacija u radnoj snazi na neodređeno vreme", navodi se na YouTube kanalu How Money Works.

Pritom, napominje se da je sve to uzeto u obzir pre nastupanja svetske kovid-19 pandemije, koja je dodatno poremetila globalnu ekonomiju i tržište rada.

Aktuelna kriza je naglasila jaz između mlađih generacija - sa manje imovine u svom vlasništvu i nesigurnijim zaposlenjem - i starijih radnika koji su, ispostavilo se, više "ušuškani".

Treba pomenuti i da su tokom 2020, kao i sada, za otkaz najpre bili na udaru žene i mladi.

Sada je mnogo teže i izazovnije otići u penziju nego pre, te se mnogim radnicima čini da će morati da rade "do smrti". Konkretno u SAD, gde je ujedno i najrazvijenije tržište rada i nekretnina, pripadnici generacije Z i milenijalci sve kasnije i teže dolaze do svog stana/kuće.

posao napolju

Foto: Freepik

Teško je čak i onima koji posluju u domenu bankarstva, finansija i IT-ja, a presele se u Njujork, Čikago ili San Francisko. Pew istraživanje pokazuje da većina, uzrasta od 18 do 30 godna, u Americi i dalje živi sa svojim roditeljima.

Srednja životna dob u kojoj mladi kupe svoj prvi dom, u 2019. je iznosila 34 godine, a procena je da će biti još gore, usled posledica pandemije. Ranije su Amerikanci mogli da priušte svoju prvu nekretninu već u dvadesetim.

I ne samo to. Sada se više kupuju manji stanovi, a ređe tipične porodične američke kuće, kakvim se divimo u filmovima. Ne zato što mladi iz SAD ne žele takav tip nekretnine, već ne mogu da ga priušte.

Posedovanje nekretnine je svuda važna stavka, a posebno u SAD, gde su mesečni rashodi - ako rentirate - papreni. Čak i kada plaćaju hipoteku, vlasnici ulažu novac u nešto svoje, a ne tuđe. Oni koji imaju svoj dom, svakako su u boljoj poziciji od nekoga ko svaki mesec mora da "rasteže" budžet iznajmljivajući stan/kuću.

Dugovi se gomilaju, i radnici su sve manje spremni da odu u penziju, znajući kakve sve rashode imaju. Osim toga, iako je situacija u SAD sada stabilnija, inflacija je u jednom momentu uzela maha i uticala na indeks potrošačkih cena, što je dodatno unelo pesimizam u pogledu penzionisanja "na vreme".

Video: Šuma svetska, a naša raste na padinama Ovčara kod Čačka: Stefan je napravio svoju fabriku kiseonika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    15. avgust 2021 | 22:25

    KAD NA ZAPADU RADITE DO 65 GODINE STAROSTI VI STE ISCEDJENI KAO SUVA DRENOVINA I IDETE U PENZIJU KOJA JE KAKO KAZU SVAJCARCI -PUNO ZA UMRETI A MALO ZA ZIVETI-POD USLOVOM DA JE UOPSTE DOZIVITE ZDRAVI !!! ZAVRSAVATE ZIVOT U STARACKOM DOMU -SPALJIVANJE JE MUFTE A MOZETE KUPITI JOS ZA ZIVOTA POLOVNI SPOMENIK U POLA CENE !!!

  • DRagutin

    15. avgust 2021 | 21:08

    Žive sa roditeljima zato što je i tamo "zlatno doba " ! U Americi možeš da imaš samo ako radiš 12-16h dnevno i to je to... Decu ko napravi taj treba da bude umetnik u životu da može da obezbedi svoju familiju! I da, naravno da će na udaru da budu penzioneri i to po svim državama sveta... Zar nisu već?

  • Vuk

    15. avgust 2021 | 16:49

    Tako treba, odlično, grizite se.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>