• 1

Nastavlja se program "Moja prva plata": Koji poslodavci imaju prioritet i šta da očekuju mladi?

Program će se sprovoditi kod poslodavca u trajanju od devet meseci i realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa

  • 1
posao, laptop

Foto: Freepik

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) je na osnovu Uredbe o programu podsticanja zapošljavanja mladih "Moja prva plata", danas raspisala Javni poziv za realizaciju ovog programa u koji će biti uključeno do 10.000 mladih do navršenih 30 godina.

Dodaje se da će Javni poziv biti sproveden u četiri faze u periodu od 20. avgusta do 15. decembra ove godine.

Tokom prve faze, od 20. avgusta do 20. septembra, prijavljivaće se zainteresovani poslodavci preko sajta www.mojaprvaplata.gov.rs.

U drugoj fazi, od 1. oktobra do 31. oktobra, prijave će na isti način slati nezaposleni mladi ljudi.

Tokom treće faze poslodavci će birati kandidate, a konačan izbor za poslodavce iz privatnog sektora planiran je u periodu od 1. do 15. novembra, dok će poslodavci iz javnog sektora konačan izbor kandidata obaviti u periodu od 16. do 30. novembra, saopstila je NSZ.

Služba zapošljavanja navodi da će u roku od 15 dana, od dana završetka izbora kandidata, biti formirane konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima i biće dostupne na sajtu.

Tokom četvrte faze realizacije programa uslediće potpisivanje trojnog ugovora između NSZ-a, poslodavca i izabranog kandidata, a početak sprovođenja programa "Moja prva plata" počeće u roku od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

maske, posao, kancelarija

Foto: Freepik

Uslovi su da da kandidati nemaju radno iskustvo, odnosno da imaju najviše do šest meseci radnog iskustva na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu i da se nalaze na evidenciji nezaposlenih u trenutku zaključivanja ugovora.

Program će se sprovoditi kod poslodavca u trajanju od devet meseci i realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa, napominje NSZ. Dodaje se da prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja, u skladu sa propisom Vlade Republike Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Tokom trajanja programa, NSZ isplaćuje mesečnu novčanu naknadu u iznosu od 22.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 26.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem i uplaćuje doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>