• 7

Niste plivač, imate tetovaže na vidnom mestu, niski ste? Opet traže stjuardese, ali uz koje uslove

Prema relevantnim informacijama, avio-prevoznici traže radnice koje prave "srdačnu atmosferu" u avionu i imaju izvanredne uslužne veštine. Ipak, to je tek početak

  • 7
Stjuardesa Foto-ilustracija: Shutterstock

Tokom 2020. bilo je mnogo padova u raznim industrijama, a posebno je pretrpeo avio-sektor, jer su stroge mere uvedene zbog kovida-19 - obustavile ili delimično ograničile putovanja te vrste.

Shodno tome, nije bilo posla za kabinsko osoblje, pa ni prihoda i zarada, a mnogi su morali da se prekvalifikuju baš usred krize. Tako su neki piloti avione zamenili vozovima, a prestalo je i interesovanje za stjuardese.

Sada se, međutim, situacija stabilizuje i one se ponovo traže.

Ipak, kao što je već poznato, postoje stroži uslovi vezani za to ko može da se bavi ovim poslom: oni se tiču kako same prirode zaposlenog, tako i zdravlja, fizičkog izgleda. Nastup kabinskog osoblja je u 2021. možda i važniji nego pre, jer ljude treba ponovo "vratiti u letelice", motivisati ih i oterati strah.

Šta se očekuje od stjuardese i u ovoj godini?

Prema relevantnim informacijama, avio-prevoznici traže radnice koje prave "srdačnu atmosferu" u avionu i imaju izvanredne uslužne veštine. Takođe, trebalo bi da im prodaja ide od ruke i da znaju da "barataju kešom".

Očekuje se da stjuardese budu upoznate sa svim pravilima vezanim za letenje, da u te norme upute i putnike, da prođu s njima kroz uobičajene (i dodatne) bezbednosne protokole, kao i da drže etičke standarde na visini. Isto tako, treba da dočekaju i otprate putnike s osmehom, i da im pruže pomoć kad god je potrebno.

Dodatno, podrazumeva se da na posao stižu na vreme (ovde nema mnogo mesta za fleksibilnost) i da "dođu odmorne", kako se često navodi u oglasima za radno mesto stjuardese. Svakako, isto važi i za stjuarde, mada je znatno više žena u ovom poslu.

Avio kompanije, avion, vakcinacija Foto: Shutterstock

Uslovi

Pre samog odabira, morate prvo ispuniti određene zahteve kako biste uopšte aplicirali za posao stjuarda/stjuardese. Morate imati 18 godina ili više, odnosno 21 godinu ili više, ako kompanija posluje, recimo, posluje u UAE.

Ako ste žena, vaša visina bi trebalo da iznosi minimum 165 cm, a 175 cm ako je reč o muškarcima. Pritom, trebalo bi da rukama dosegnete 210 cm u visinu - kada stojite na prstima.

Kada je reč o obrazovanju, uslov je barem završena srednja škola, kao i dobro usmeno i pisano poznavanje engleskog jezika. Svakako, poznavanje još stranih jezika je dodatni plus.

Treba da imate validan pasoš (bez ograničenja minimum pola godine), zatim da umete da plivate, da živite relativno blizu svoje odabrane baze (60 minuta prosečno) ili da ste spremni za preseljenje. Takođe, ne smete imati pirsinge ili tetovaže na mestima na telu koja su vidljiva i kada obučete uniformu.

Takođe, ako nosite naočare ili sočiva, a dioptrija vam je +4 ili -4 - vrlo verovatno neće proći medicinski pregled.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>