• 7

Žene uzrasta od 25 do 40 godina na prekretnici: Vole rad od kuće, ali evo zašto žele nazad na posao

Iako rad na daljinu nije opcija za sve zaposlene, procenjuje se da bi 20-25% radne snage moglo da radi od kuće tri do pet dana nedeljno

  • 7
Povratak na posao

Foto: Shutterstock

Kako kompanije počinju da "mapiraju" svoje planove vezane za povratak u kancelariju, mnoge žene iz generacije milenijalaca osećaju se konfuzno, i dalje "vagajući" mane i prednosti rada na daljinu.

To je pokazalo novo istraživanje koje je sproveo theSkimm, a u kojem je učestvovalo više od 1.600 ispitanika. Otkriveno je da skoro dve trećine žena, rođenih između 1981. i 1996. godine, rad na daljinu posmatra kao prioritetan.

Tu je i 43% onih koje misle kako je veoma/ekstremno važan i 22% žena koje kažu da će isključiti opciju rada kod onog poslodavca koji ne omogući rad na daljinu ubuduće. Napominjemo, theSkimm je ispitivao žene uzrasta od 25 do 40 godina, iako neki stručnjaci nalažu da milenijalci obuhvataju sve one rođene "s početka osamdesetih pa do sredine devedestih ili ranih 2000-ih".

Iako rad na daljinu nije opcija za sve zaposlene, procenjuje se da bi 20-25% radne snage moglo da radi od kuće tri do pet dana nedeljno, a da pritom bude na istom nivou produktivnosti. Ovo je zaključak kompanije McKinsey & Company, piše CNBC.

Kada se posmatraju radnici koji bi mogli da rade od kuće barem jedan dan nedeljno, taj broj se povećava na 40%. Ono što ističu kao najveću prednost ovog načina rada jeste fleksibilnost.

- Uz sve zahteve sa kojima su se žene suočile u poslednjih godinu i po dana, rad na daljinu može izgledati kao bolja alternativa jer omogućava ženama i mamama, koje imaju od 25 do 40 godina, da naprave raspored koji najbolje odgovara njima i njihovim porodicama - rekla je Karli Zakin, CEO u theSkimm-u.

Working mom talking on the phone with child in her lap Mama Beba Rad od kuće

Foto: Shutterstock

Zapravo, ova Amerikanka objašnjava da je zbog pandemije izašlo na videlo to da "posao od 9 do 17h" odavno ne postoji, posebno za zaposlene žene koje obavljaju većinu kućnih poslova i brinu o deci.

U Sjedinjenim Državama, 3 od 5 negovatelja su žene. Kod onih koji balansiraju između privatnog i poslovnog, majke imaju tri puta veću verovatnoću nego očevi - da budu odgovorne za kućne poslove i brigu o deci tokom pandemije.

Fleksibilnost koju pruža rad na daljinu dovela je do toga da, žene koje treba da brinu o deci, imaju 32% manje šanse da napuste posao ako mogu da rade od kuće, u poređenju sa ženama koje moraju da budu na radnom mestu. S druge strane, theSkimm otkriva i sledeće:

Dve trećine žena iz ove grupe veruje da će propustiti poslovnu priliku ako ne dolazi u kancelariju, a 40% je reklo da oseća veći pritisak da se vrati na posao, ako su se vratile njihove muške kolege.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    26. avgust 2021 | 18:15

    Pa kući nema švaleracije. Deca, svekrva...

  • Zalosno

    26. avgust 2021 | 17:23

    Naravno! Ne vole da provode vreme u SVOJOJ kuci i sa SVOJOM decom...

  • Radovan

    27. avgust 2021 | 04:17

    Kad bi se zezali da zele da se vracaju na posao. Velika vecina zena je skapiralo da im je mnogo lepse kod kuce da provode vreme sa decom, bez stresa, nego da se lomataju negde po ceo dan za malu platu. Zato sada i forsiraju, i tek ce da forsiraju ovu pricu sa nasiljem nad zenama, globalno, da ih sto je moguce vise zaplase strahom od toga da budu finansijski zavisne od muzeva isteraju iz kuca, i vrate nazad na trziste rada.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>