• 2

Ako ste digitalni nomad i tražite novo mesto, ove evropske destinacije vam plaćaju da radite tamo

Kombinovana ekonomska vrednost globalne zajednice digitalnih nomada iznosi čak 669 milijardi evra

  • 2
digitalni nomad, rad na daljinu, laptop Foto: Freepik

Na hiljade Evropljana počelo je da "slavi" rad na daljinu otkako je nastupila pandemija, odnosno postalo je jasno da mnogi mogu da rade s bilo koje tačke planete, a da budu uspešni.

Sve i da vam posao "ne dozvoljava" da odete predaleko, te morate ostati na Starom kontinentu, opcija za digitalne nomade je pregršt. Ipak, neke zemlje (mesta) se izdvajaju jer vam plaćaju da dođete i radite tamo.

Kombinovana ekonomska vrednost globalne zajednice digitalnih nomada iznosi čak 669 milijardi evra. Prema podacima sajta www.william-russell.com, postoje barem 3 razloga zašto bi vam neka mesta platila da radite u njima: depopulacija, ekonomska stimulacija, obnavljanje napuštenih kuća.

Među top destinacijama su Španija, Švajcarska, Italija, Irska, Grčka Hrvatska. U španskom regionu Asturias, fokus je na gradu Ponga, gde porodice dobijaju pomoć od 3.000 evra, kako bi se smestile. Za svaku bebu rođenu u tom gradu, dobijaju još 3.000 evra.

I Rubia (Galicija) ima šta da ponudi: za početak, mesečno biste dobijali 100-150 evra. Pominje se i da negde u Španiji možete čak kupiti celo selo, za cenu manju od kuće u nekom evropskom gradu.

Švajcarsko selo Albinen iz kantona Vale nudi 25.200 dolara onima koji se presele tamo; ova mera važi za odrasle, dok je deci namenjeno 10.000 dolara. Dakle, u čemu je caka? Morate živeti tamo minimum jednu deceniju. Osim toga, samo švajcarski rezidenti mogu dobiti bonuse.

Remote work, rad od kuće, biznismen plaža, digitalni nomad, more, frilenser Foto-ilustracija: Shutterstock

Idiličan italijanski grad Kandela već godinama unazad sprovodi ovu politiku. Samci koji se presele tamo dobijaju 800, parovi 1.200, a porodice 2.000 evra. Ipak, jedan od uslova je da zarađujete barem 7.500 evra.

Na nivou SAD, dobre uslove za digitalne nomade nude Oklahoma, Minesota, Aljaska i Vermont. Što se tiče ostatka sveta, izdvajaju se Čile i Mauricijus.

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    30. avgust 2021 | 12:23

    Ma nemoguće! Ovde kažu da freelanceri moraju da plate 48% porez a tamo neke nebitne evropske države još daju pare da dođete kod njih!? Nemaju oni pojma!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>