• 0
 ≫ 

9 od 10 radnika želi više fleksibilnosti: Menadžeri će morati da ih slušaju, to je post-kovid era

 ≫ 

Poenta je da nove promene budu više u skladu s vašim privatnim obavezama, ali posao svakako ne bi smeo da "trpi"

  • 0
rad od kuće

Foto: Freepik

Pandemija kovida-19 naterala je mnoge ljude da razmišljaju o tome šta žele od svojih života. S obzirom na to da veliki deo "budnih sati" provodimo radeći, ima smisla to da želja za promenama bude usredsređena i na naše karijere.

Tokom maltene cele 2020. bilo je potrebno prilagoditi se radu na daljinu, ali i slobodi; zaposleni su "učili" kako da postave granice, ali i naučili da mnogi poslovi nisu baš tako neophodni kako se činilo.

Vraćajući se na ono "normalno", možda preispitujemo sebe na koji način želimo i možemo da budemo drugačiji nakon svega. Za mnoge radnike, na vrhu liste prioriteta je povećana fleksibilnost na poslu.

Istraživanje Instant Offices-a, sprovedeno među britanskim radnicima, pokazalo je da 90 odsto njih želi veću fleksibilnost u pogledu toga gde i kada rade svoj posao. To bi moglo značiti mogućnost da radite na daljinu nekoliko dana u nedelji ili da promenite vremenski okvir - od i do kad radite.

Poenta je da nove promene budu više u skladu s vašim privatnim obavezama. Svakako, posao ne bi trpeo, samo ne biste morali da počinjete posao u 9h, ako vam više znači od 10 sati ujutru. Radne obaveze biste, potom, završavali u 18h umesto u 17 časova.

Pritom, kako piše metro.co.uk, ta želja zaposlenih nije samo prolazni hir. Više od polovine (54%) ispitanika reklo je da je spremno da napusti posao ako ne bi imali ovaj stepen fleksibilnosti.

Značajan deo radnika navodi da su produktivniji kada rade na daljinu, a u proseku, zaposleni žele da im se dozvoli da rade od kuće dva ili tri dana nedeljno: dakle, žene hibridni model.

Sve u svemu, ovo istraživanje naglašava koliko je važno da menadžeri slušaju zaposlene i da budu spremni da se okupe, kako bi pronašli najbolji pristup poslu. Neki ljudi će se rado vratiti u kancelariju, dok će drugi primetiti da im povratak utiče na pad produktivnosti.

posao, laptop

Foto: Freepik

Biće neophodno da radna mesta budu prilagođena novonastalim potrebama i prioritetima. Tim iz Instant Offices-a ponudio je nekoliko saveta za preduzeća, kako bi im pomogli u stvaranju fleksibilnijeg radnog mesta.

1. Istražite različite fleksibilne planove rada u drugim kompanijama i razmislite šta bi najbolje odgovaralo vašim timovima. Zvanična politika fleksibilnog rada će verovatno biti efikasnija od neformalnog ad-hok sistema.

2. Počnite sa probnim periodom - pilot programom da vidite šta funkcioniše, a šta ne. Nakon toga, prikupite povratne informacije i uočite šta treba promeniti ili poboljšati.

3. Omogućite obuku zaposlenima, kako biste se svi brže upoznali s novom politikom poslovanja i načinom na koji planirate da je primenite.

4. Uverite se da svi zaposleni koriste ispravne alate za povećanje produktivnosti pri radu na daljinu.

5. Naglasite važnost komunikacije. Osigurajte da svi zaposleni mogu efikasno komunicirati sa udaljenih lokacija ili od kuće. Neka komunikacijski kanali budu otvoreni, tako da možete "uhvatiti" sve potencijalne probleme, pre nego što oni postanu problem.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>