• 24
 ≫ 

Vratila se s porodiljskog i pitala šefa da radi kraće, ovo je epilog: "Ne živimo u 1971, već u 2021"

 ≫ 

Kada je htela da se vrati na posao nakon porodiljskog odsustva, pitala je šefa da li može da radi kraće radno vreme, odnosno 4 dana nedeljeno, i da s poslom završi u 17 sati, a ovaj odgovor je dobila

  • 24
rad od kuće, mama i dete Foto: Unsplash

Alis Tompson je htela da radi skraćeno, kako bi imala vremena da ode po dete u vrtić, ali je na kraju ipak dala otkaz. Šta se desilo?

Radila je kao agent za nekretnine, a naposletku potrošila desetine hiljada funti sudeći se sa bivšim poslodavcem. Ipak, tribunal je presudio u njemu korist i dodelio joj 185.000 funti odštete, a Tompson je za BBC rekla da je "ovaj put bio "dug i iscrpljujuć".

Prema presudi, navodi se da je Britanka pretrpela indirektnu polnu diskriminaciju kada je kompanija odbila da razmotri njen zahtev za skraćenim radnim vremenom. Inače je radila za oblast centralnog Londona i bila je veoma uspešna u svom poslu.

Možemo to da zaključimo i na osnovu toga da je 2020. bila plodonosna za tržište nekretnina, a trend se nastavio i tokom 2021. godine. Inače, ova mlada mama dodaje da je to okruženje kojim tipično "vladaju" muškarci, te da je ona naporno radila kako bi izgradila imidž.

Kada je htela da se vrati na posao nakon porodiljskog odsustva, pitala je šefa da li može da radi kraće radno vreme, odnosno 4 dana nedeljeno, i da s poslom završi u 17 sati, umesto u 18 časova, kako bi stigla da pokupi ćerku iz jaslica. Njen zahtev je odbijen.

Kaže da su u firmi bili zatvoreni i za sve druge predloge, da nijedna ideja nije razmatrana, te joj nije preostalo ništa drugo nego da da otkaz.

"Kako da majke imaju i karijeru i porodicu? Ovo je 2021, a ne 1971. godina", rekla je Alis.

Da li ste imali slična iskustva?

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka

    11. septembar 2021 | 20:49

    Svi imamo problema posle porodiljskog da sve uklopimo, radimo, ispunimo sve obaveze oko deteta.. U Srbiji dzaba bi i pomislio da pitas poslodavca ovako nesto.. Ili pokusao da nadjes kompromis.. Nama nametnu i subotu da radimo, neplaceno, u fazonu nije obavezno ali ako ti zatreba bilo sta ne obracaj se.. Jos se vracamo na posao kada dete napuni 11 mesec... Tuzno

  • Lona

    11. septembar 2021 | 21:39

    Nijednoj, od nas majki, nije palo napamet da pita da radi 4 dana u nedelji i kraće radno vreme, jer bi smo bile ignorisane, čak ismejane. Radile smo kao i svi drugi. Naš sud nikad ne bi dosudio u korist majke.

  • Pančevac

    12. septembar 2021 | 08:38

    Nije mi jasno kako je neko diskriminisan ako se tretira isto kao i svi drugi. Žene smatraju da su diskriminisane ako nemaju povlastice.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>