• 2

Kako uspešno da odgovorite, ako vam postave 5 tipičnih pitanja na razgovoru za posao?

"Biti spreman" je neretko pola posla

 • 2
Posao, zapošljavanje, intervju za posao

Foto: Shutterstock

Ako vam je bitno kakav utisak ćete ostaviti na intervjuu za posao, onda je najbolje da se dobro pripremite. Ići nespreman uglavnom nije dobra taktika.

Podrazumeva se da saznate osnovne informacije o firmi za koju biste želeli da radite, i da znate kako adekvatno da predstavite sebe. Ali, problem je kada vam regruteri postave neka pitanja, a vi ne znate šta da kažete.

Delujete zbunjeno, uplašeno, nepoverljivo. Ako je to vaš redovni problem, onda je najbolje da probate ovako da odgovarate na određena, "tipična" pitanja koja poslodavci postavljaju kandidatima.

 

Kažite nam nešto o sebi?

Podrazumeva se da u fokus stavite radnu biografiju, ali nije na odmet da kažete nešto i o svojoj ličnosti. Ipak, ne preterujte, jer ste ipak na razgovoru za posao.

Na primer, ovakav odgovor na postavljeno pitanje može povesti uspešnu diskusiju: "Radim u tom i tom domenu 10/20 godina, a zanima me koji je profil vašeg idealnog kandidata, kako bih vam predočio/la svoje potencijale u skladu sa tim".

 

Zašto ste napustili prethodno radno mesto?

Poslodavac na ovaj način želi da ispita kakav ste radnik, da li ste imali konflikte, šta vam je smetalo. Nikada ne kritikujte stari posao niti kolege, odnosno šefa, već recite nešto tipa: "Želeo/la sam novu priliku ili promenu".

Biznis posao devojka žena restoran posao hostesa

Foto: Shutterstock

 

Zašto mislite da ste baš vi idealan kandidat za nas?

Ovo pitanje uvek očekujte i stoga se postarajte da spremite kvalitetan odgovor. Nemojte sebe previše hvaliti niti mnogo gestikulirati, ali ukratko sumirajte sve svoje radne vrline. Takođe, istaknite na koji način mislite da biste mogli doprineti novom timu.

 

Šta očekujete od plate?

Vrlo škakljivo "test pitanje", na kojem mnogi padnu. Nije poenta da kažete "ne znam" ili da na sve klimate glavom, jer treba pokazati stav. Najbolje je da prethodno istražite tržište i proverite kakve su konkurentne zaradite. U skladu sa tim, kažite cifru kojom biste bili zadovoljni u narednih 12 meseci.

 

Gde vidite sebe za 5 godina?

Regruteri retko preskoče ovo pitanje, a ustvari žele da vide da li ste "igrač na duže staze". Idealan odgovor (ako nemate plan za sledećih 5 ili 10 godina) je da kažete: "Vidim sebe na mestu na kom mogu da napredujem, zajedno sa kolektivom". Ono što nikako ne bi trebalo da kažete jeste da "ne znate".

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Grunf

  12. septembar 2021 | 16:34

  Na razgovoru prvo pitajte kolika je plata. Jel mora da se na vreme dolazi na posao. Da li se petkom radi puno radno vreme. Koliki je godišnji odmor i može li se odmah iskoristiti.

  11
  1

  Podelite komentar