• 2
 ≫ 

U Takovskoj se park spušta na -4, kancelarije budućnosti stižu u Beograd: Ovako izgleda "dan posle"

 ≫ 

"Kreirali smo koncept koji podrazumeva da se nivo parka spušta na minus 4, a to je zapravo jedna zelena oaza propraćena kancelarijskim parkom", priča naš sagovornik

  • 2
Izložba Samoodrživi grad Foto: Marko Jovanović, Promo

Poslovni prostor je oduvek bio dobar biznis u Beogradu. I u godinama pre korone međutim, nedostajalo je odgovarajućih i prilagodljivih kompanijama poput IT sektora, kao i onima koje imaju više stotina zaposlenih. Korona je poremetila i to tržište, pa je u jednom trenutku došlo do zastoja.

Sada međutim, i svetske, a i naše kompanije razmišljaju o "danu posle" i kako sada treba da izgledaju "kancelarije budućnosti". Remote work uticao je na želje i očekivanja zaposlenih, pa su pojedini spremni i da pređu u drugu firmu ako im radni prostor omogućava fleksibilnost, udobnost...ne nužno, ali i kućnu atmosferu. Beogradski arhitekta već je to i projektovao.

Danilo Dangubić, arhitekta čiji je projekat izabran da bude predstavljen na prestižnom Bijenalu arhitekture u Seulu, pomenutu situaciju vidi kao ključni potencijal za razvoj savremenog Beograda, kao kompaktnog i funkcionalnog grada. Za Telegraf Biznis rekao je i da poslovni prostor mora da postane prilagodljiviji.

- Novi modaliteti rada, naročito rad od kuće, ukazao je na sve probleme savremenog poslovnog prostora - zagušenosti, lošeg rasporeda kancelarija... Jednostavno su postali neodgovarajući za pojedine sektore - kaž nam Dangubić.

Prema njegovim rečima, upravo brzorastuće industrije i one koje su u povoju, iziskuju nove modele.

- Industrije kao što je IT, odnosno njihovi zaposleni, zbog plata, u mogućnosti su da traže veće standarde kada je reč o prostoru u kojem žele da žive. Podrazumeva se i da rade u komfornom prostoru, okruženom prirodom, zelenilom, gde se provetrava. Dakle, insistiraju na zdravom okruženju - kaže naš sagovornik.

Projekti takve prirode se unapred planiraju, a jedan takav se uklapa u nove trendove. Dangubić nam je naime, najavio da će sličan biti u Takvskoj ulici.

- U Takovskoj ulici smo između ostalog, predvideli verikalni park na četiri sprata. Radi se o ulici koja inače nema dovoljno zelenila, suviše je uska. Kreirali smo koncept koji podrazumeva da se nivo parka spušta na minus 4, a to je zapravo jedna zelena oaza propraćena kancelarijskim parkom. Gotovo, kao kampus - priča nam on.

Danilo Dangubić će inače Srbiju predstavljati na Bijenalu arhitekture i urbanizma u Seulu. Izložbu "Samoodržživi grad" je otvorio autor projekta sa svojim timom, i glavnim urbanistom grada Beograda Markom Stojčićem.

Tamo gde klijenti mogu da vas nađu, a ukućani ne

I pre desetak godina, ekonomista Stiven Gordon napisao je:

"Potreba za kancelarijama je rasla u skladu sa tim kako se oprema za mentalni rad razvijala početkom 19. veka. Čini se da je ta potreba dostigla vrhunac 1980. Tada je bilo malo osoba koje su mogle da priušte računare, štampače, faks mašine, a sada jedna osoba s 500 dolara može da duplira većinu tih funkcija s jednim laptopom".

Kako je dalje naveo:

"Preostala funkcija kancelarije je da bude mesto gde će klijenti moći da vas pronađu, a ukućani ne".

Šta vi kažete danas na to?

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geras

    21. septembar 2021 | 22:13

    Samo se vi sprdajte po Beogradu... A svi mi okolo ćemo da čekamo obično dečje igralište.... Sram vas bilo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>