• 8

10 najbrže rastućih poslova za narednih 10 godina: Za njih vam ne treba diploma

Tri su trenda trenutno prisutna na tržištu: povećana potražnja za održivom energijom, starenje stanovništva i obnovljeno interesovanje za brigu o sebi

 • 8
Popularna zanimanja

Foto-ilustracija: Tanjug/AP, Shutterstock

Fakultetsko obrazovanje može da vam pomogne na putu do uspeha na današnjem tržištu rada tako što će uvećati vaš potencijal za zaradu ali visoko obrazovanje je skupa investicija koja je i dalje nedostupna za mnoge.

U poslednjih 10 godina, troškovi fakulteta povećani su za oko 25% u proseku u svetu. Studentski dug je skočio, pa tako samo Amerikanci trenutno duguju više od 1,73 biliona dolara studentskih kredita.

Prema nedavnom izveštaju Zavoda za statistiku rada, postoji niz poslova koji ne zahtevaju diplomu a dolaze iz nekoliko industrija za koje se očekuje da će biti u velikoj potražnji u narednih 10 godina.

Za mnoge od ovih poslova potrebna je diploma srednje škole, diploma saradnika ili nagrada u toku školovanja. I kurs dolazi u obzir.

Tri su trenda trenutno prisutna na tržištu: povećana potražnja za održivom energijom, starenje stanovništva i obnovljeno interesovanje za brigu o sebi tokom pandemije koronavirusa.

Predviđeno je da će servisni tehničari vetrogeneratora i oni koji instaliraju solarne panele biti neki od najbrže rastućih poslova decenije zahvaljujući brizi o klimi i potražnji za održivom energijom.

Asistenti radne terapije, asistenti fizikalne terapije, pomoćnici za ličnu negu i pomoćnici fizioterapeuta postaće kritične uloge kako sve više bejbi bumera odlazi u penziju i zavisi od ovih usluga.

10 poslova

Foto: Printscreen

U nedavnoj analizi, Univerzitet u Južnoj Kaliforniji primećuje da se da će troškovi zdravstvene zaštite za ovu grupu biti visoki, jer ova generacija „živi duže, a ipak beleži veće stope gojaznosti, dijabetesa, visokog holesterola i hipertenzije.

Objašnjava se da postoje dve vrste pomoćnika fizioterapeuta, na primer, i oni imaju odvojene, različite uloge: jedni pomoćnici su aktivno uključeni u pružanje nege pacijentima, dok drugi rade samo administrativne poslove poput postavljanja opreme i kompletiranja kancelarijske papirologije.

Nakon što su se u poslednjih 18 meseci nosili sa sagorevanjem na poslu i izolacijom izazvanom pandemijom, ljudi više danas ulažu u lične usluge poput masaža i kurseva, što dovodi do povećane potražnje za terapeutima i učiteljima masaže.

Za ove neke poslove, nije potrebno ni radno iskustvo.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • JS

  Najzad će moći pošteno da se zaposle, ovi naši 'Doktoranti'.😂😂😂 Da im se pruži prilika, da pošteno rade i zarade.

  15
  0

  Podelite komentar

 • Srem

  Ni za jedan posao vam više ne treba diploma

  43
  2

  Podelite komentar

Google preporuke