• 1

U Vladi Srbije proglašene pobednice Mozzartovog konkursa za podršku ženskom preduzetništvu

- Uverena sam da će se njihove firme toliko razviti da će one biti u prilici da zapošljavaju druge -rekla je Darija Kisić Tepavčević, dok je Zorana Mihajlović izrazila zahvalnost kompaniji Mozzart, sa kojom rade od samog osnivanja Koordinacionog tela

  • 1
mozzart zene

Foto: Soultime media

One su pobednice, one su preduzetnice! Imaju ideju, viziju, a sada i sredstva da na velika vrata zakorače u svet biznisa! Prvi i najvažniji korak napravile su uz pomoć kompanije Mozzart, koja će dodeliti bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 50.000 evra za sedam nezaposlenih žena. Pobednice konkursa koji je letos raspisan u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost danas su u Vladi Srbije primile ministarka za rad, prof dr. Darija Kisić Tepavčević i potpredsednica Vlade Srbije prof. dr Zorana Mihajlović.

U velikoj konkurenciji, među više od sto veoma zanimljivih predloga, izdvojile su se: Jadranka Dimitrijević (Klek), Jelena Mlađenović (Ub), Ivana Cvetković (Niš), Lana Kurteš (Novi Sad), Dragana Simić (Ćićevac), Miljana Mišić (Vranje) i Nataša Janković (Šabac).

Uzgoj žalfije, proizvodnja kraft piva, peciva ili sveća i aromatičnih ulja, izrada narodnih nošnji… Ovo su samo neke od njihovih sjajnih poslovnih ideja, a podrška obuhvata bespovratnu pomoć sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena i promocije rodne ravnopravnosti. O svim ovim temama je bilo reči na prijemu u Vladi Srbije.

mozzart zene

Foto: Soultime media

- U saradnji sa Koordinacionim telom i društveno odgovornom kompanijom Mozzart, uspeli smo da organizujemo konkurs kojim se žene podstiču da uđu u svet preduzetništva. Pokazali smo da imamo znanje i snagu da omogućimo što više ovakvih akcija. Čestitam pobednicama koje su danas ušle u poslovni svet, radi se o sedam jakih, hrabrih, sposobnih i ambicioznih žena. Uverena sam da će se njihove firme toliko razviti, da će biti u prilici i one same da zapošljavaju. Uslovi konkursa su bili takvi da su uključene kategorije osoba koje imaju najnepovoljniji položaj na tržištu rada: osobe starije od 50 i mlađe od 30 godina, koje su nažalost dugoročno nezaposlene, samohrane majke, pripadnice romske populacije, osobe sa invaliditetom - rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

Mihajlović je iznela podatak da u našoj zemlji, kada se govori o tržištu rada, u odnosu na ukupno zaposleno stanovništvo 15 odsto je manje žena, da žene ako su zaposlene na istim radnim mestima primaju oko 16 do 18 odsto niže plate i da na sivom tržištu ima mnogo više zaposlenih žena.

mozzart zene

Foto: Soultime media

- Želim da izrazim veliku zahvalnost kompaniji Mozzart, sa kojom radimo od samog osnivanja Koordinacionog tela. Mnogo akcija smo pokrenuli, mnogo projekata na lokalnom nivou kojima smo hteli da pošaljemo podršku ženama da je država uz njih. Želimo ne samo da stvaramo bolje uslove nego zajedno da učestvujemo u stvaranju tih uslova. Ne možemo da pričamo o razvijenosti države ako ne stvorimo jednake uslove za sve, muškarce i žene. Sve što radimo kroz zakonodavne okvire nije dovoljno ukoliko ne pokrenemo celo društvo da stvaramo jednake uslove. Ukoliko je žena ekomonski osnažena, takva žena može da brine o svojoj porodici, sebi, takva žena može da napreduje i da se dodatno obrazuje, a to je veliki boljitak za samo društvo. Kroz ovu akciju, žene iz različitih krajeva Srbije će dobiti priliku da razvijaju posao, a velika bi stvar bila da one na kraju dođu u situaciju da zapošljavaju druge žene. Nadam se da će svi ovi projekti biti uspešni i da ćemo posle godinu dana uspeti da popravimo podatke o kojima smo govorili - naglasila je Zorana Mihajlović.

Kompanija Mozzart već godinama intenzivno radi na unapređenju položaja žena u našem društvu.

mozzart zene

Foto: Soultime media

- Ovo je samo jedna u nizu akcija koja realizujemo u saradnji sa partnerima iz Ministarstva rada i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Pokrenuli smo ovaj projekat sa ciljem da pomognemo ženama da budu ekonomski nezavisne, a više od sto pristiglih prijava i mnogo sjajnih predloga su dokaz da u Srbiji ima dosta potencijala za razvoj ženskog preduzetništva. Ideja je mnogo, potrebno je samo ohrabriti žene da zakorače u svet biznisa i pružiti im podršku. Cilj ove akcije je razvoj i promocija preduzetničkog duha i podsticanje preduzetništva kod nezaposlenih žena, a ponosni smo što su danas sa nama žene iz raznih krajeva Srbije i što će ova ulaganja još više doprineti razvoju sredina iz kojih dolaze. Hvala ministarkama na velikoj podršci u realizaciji ovog projekta, a svim ženama želimo mnogo uspeha - zaključio je Borjan Popović, direktor Sektora korporativnih komunikacija u Mozzartu.

Od uzgoja žalfije do proizvodnje narodne nošnje

 

mozzart zene

Foto: Soultime media

Jadranka Dimitrijević će dobiti priliku da razvije svoj biznis sa uzgojem, obradom, sušenjem i prodajom žalfije u Kleku kod Zrenjanina. Jelena Mlađenović će otvoriti pekaru na Ubu, Ivana Cvetković pokreće proizvodnju kraft piva u Nišu, Lana Kurteš pravi sveće i aromatična ulja od organskih proizvoda u Novom Sad.

Dragana Simić iz Ćićevca se prijavila sa projektom izrade narodnih nošnji, a Miljana Mišić sa održavanjem higijene u poslovnim i stambenim objektima u Vranju, uz reciklažu plastične ambalaže. Nataša Janković želi da proizvodi ušivne etikete za tekstilnu industriju u Šapcu.

Kompanija Mozzart će im pomoći ne samo u finansijskom smislu, nego i u marketinškoj, odnosno medijskoj promociji ovih sedam biznisa.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>