• 10

Danas je Dan šefova: Kako se vi slažete s vašim nadređenima?

Dan šefova nastao je 1958. godine

  • 10
Moćna žena, moćnija žena, muškarac, snage među plovima, šefica, domino dominantna

Foto: Shutterstock

I šefovi su dobili svoj dan - sredina oktobra odnosno, 16. 10. rezervisana je za Dan šefova. Ovaj specifičan dan prvi put uspostavljen je 1958. godine kako bi se uspostavio bolji donos među radicima i njihovim nadređenima.

I danas je ova problematika aktuelana, zato se i ističe kako saradnjom i timskim radom šefova i radnika dolazimo do prijatne radne atmosfere. Ukoliko to ne praktikujete tokom godine, međunarodni Dan šefova je možda dobar povod da pomislimo na svoje nadređene i možda ih nagradimo simboličnim poklonom.

Često zaboravljamo kako šefovi ulažu napore kako bi osigurali plate svojim radnicima, ulažu vreme kako bi pridobili nove klijente ili zadržali postojeće o čemu ostali radnici ne moraju toliko da misle.

Ovo je dobra prilika da se setimo kako im na tim pozicijama ne cvetaju uvek ruže pa ne bi bilo loše da im omogućimo da se na njihov dan osećaju cenjeno.

Dan šefova nastao je na inicijativu advokatice Patricie Bays Haroski koja ga je registrovla pri Američkoj privrednoj komori 1958. godine.

Svrha uspostavljanja ovog posebnog dana je zapravo pokazivanje zahvalnosti šefovima za koje je mislila da to zaslužuju. Radilo se zapravo i o strategiji kojom je Haroski nastajala da poboljša odnose između menadžera i njihovih radnika, jer je verovala da mladi radnici ponekad nisu svesni predanosti i naporima koji njihovi nadređeni svakodnevno izloženi.

Ipak, nisu svi blagonaklono dočekali obeležavanje ovog dana. Neki su istakli kako šefovi imaju veću moć ali i plate pa zaista i ne treba da dobijaju poklone od njihovih radnika s manjom finansijskom moći.

Danas, na tržištu rada ovaj dan se posmtra kao prilika da šefovi i njihovi radnici rade zajedno kako bi stvorili okruženje timskog rada na radnom mestu.

Pišite nam u komentarima šta biste danas poklonili svom šefu. 

Video: Kako da (ne) dobijete otkaz

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmmm

    16. oktobar 2021 | 14:08

    Moj sef nacrtanu ovcu ne ume da sacuva. Do polozaja je dosao ko zna kojim vezama i koliko vazelina je utrošeno na njegovu zadnjicu. I ne pricam o sefovanju u Srbiji

  • Erak

    16. oktobar 2021 | 13:17

    Na današnji dan 1837. je ukinut kuluk u Srbiji, sad smo ga opet vratili.

  • Verujem

    16. oktobar 2021 | 16:22

    Ja sam neki sef. Los ili dobar ,ne znam,ali se trudim da budem ok i za firmu i za nas u timu. U svakom slucaju u ovo vreme ludo,nije lako biti ni sef,ni nad sefom sef,niti na baznoj pozociji u firmi. Pozdrav za sve ,zdravlja i mira zelim.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>