• 24

Naši hrle u Nemačku baš zbog ovog posla: Ipak, najmanje je plaćen, ispod proseka

Vlada je smanjila prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 2,6 odsto, sa nivoa od 3,5 procenata, koji je predviđala u aprilu

  • 24
nemačka, Berlin, gradski javni prevoz autobus

Foto: Shutterstock

Nekim ljudima s Balkana je možda san da se otisnu putem Nemačke i tamo sebi pronađu bolje mesto za život, ipak, kada je reč o određenim profesijama - Nemci nisu tog stava.

Recimo, vozači teretnih vozila u ovoj evropskoj zemlji zarađuju ispod proseka, što bi moglo dodatno da prouzrokuje manjak radnika u špediciji, saopštio je Statistički zavod Nemačke.

Prema najnovijim informacijama, kvalifikovani vozači kamiona, s punim radnim vremenom, kao i zaposleni na neograničeno, za jedan sat u proseku zarade 14,21 evra bruto. Radnici bez završene strukovne škole zarađuju još manje, 12,91 evro na sat.

To je, konstatuje se, dosta manja cifra u poređenju s ostatkom tržišta rada u Nemačkoj, gde školovani, stručni radnici u proseku zarađuju 19,97 evra na sat.

Prosečna bruto plata izučenog vozača kamiona iznosi 2.623 evra, dok je u ostatku privrede za radnike s kvalifikacijom plata 3.286 evra bruto. Pritom, paradoks je u tome što Evropi fali mnogo vozača kamiona.

Upravo zbog te nestašice, ali i zbog korone i poremećnih lanaca snabdevanja, roba ne stiže do prodavnica i rafova na vreme ili u dovoljnom obimu, što stvara velike probleme ekonomiji. Konkretno ovaj problem u poslednje vreme ponajviše "drma" Britaniju. Strukovno udruženje vozača teretnih vozila, BGL, upozorava da bi u Nemačkoj u naredne dve godine mogao da usledi sličan kolaps.

"Već danas Nemačkoj nedostaje 60 do 80 hiljada profesionalnih vozača. Godišnje u penziju odlazi 30.000 vozača, a dolazi svega 15.000 onih koji tek ulaze u ovo zanimanje", navodi se u njihovom saopštenju.

Inače, nemačka vlada je smanjila prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 2,6 odsto, sa nivoa od 3,5 procenata, koji je predviđala u aprilu, jer se oporavak najveće evropske privrede usporio zbog problema u lancima snabdevanja, izveštava Rojters, pozivajući se na dva izvora upoznata sa dešavanjem.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cv

    26. oktobar 2021 | 15:39

    I tih 12 € po satu je pesma za ovo ovde sto imamo

  • Petar

    26. oktobar 2021 | 16:46

    Ako polako ima da placaju i vise nego sto tteba!

  • Bibi

    26. oktobar 2021 | 15:31

    Navući će nemci dovoljno ovaca sa Balkana da im služe, budite sigurni.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>