• 0

Kako će u praksi izgledati zabrana šefovima da zovu posle posla

Zabranjeni su pozivi i mejlovi, osim u vanrednim situacijama, odnosno ako je u pitanju "viša sila"

  • 0
komercijalna banka Foto: nortonrsx

Ako je vaš radni dan u Portugalu završen, vašim menadžerima nije dozvoljeno da vam šalju e-poruke ili zovu. Osim u hitnim situacijama.

Zakonodavci su ovog meseca odobrili mere za podršku prava zaposlenih, kako bi radnici mogli da se "odvoje od posla" nakon isteka radnog vremena, jer sve više ljudi obavlja svoje zadatke na daljinu.

Pravila je odobrila vladajuća Socijalistička partija uz podršku drugih grupa u parlamentu. "Poslodavac je dužan da se uzdrži od kontakta sa radnikom tokom njegovog odmora, osim u situacijama više sile", navodi se u tekstu pravilnika.

Kada je reč o srodnim merama, troškovi rada kod kuće neće se oporezovati kao prihod, dok zaposleni sa malom decom imaju pravo da rade na daljinu ako je to kompatibilno sa njihovim ulogama. Rad od kuće bio je obavezan u Portugalu do kraja jula, kada je porast zaraze virusom usporen, nakon što se program vakcinacije u zemlji ubrzao, piše Blumberg.

Premijer Antonio Kosta suočiće se sa vanrednim izborima krajem januara.

Podsećamo, nedavno smo pisali o tome da će takođe u Portugalu - internet i struju za radnike na daljinu morati da plaća poslodavac. Naime, portugalski parlament je usvojio nove regulative o radu od kuće, sa ciljem da se oni zaposleni koji tako funkcionišu, maksimalno zaštite dok obavljaju svoj posao van radnog prostora.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>