• 0
 ≫ 

Struka koja sada diktira uslove svog rada: Plata samo raste, jer se bolnice bore za radnike

 ≫ 

Prosečna godišnja plata registrovanih medicinskih sestara u ovoj zemlji, ne uključujući bonuse, porasla je za oko 4% u 2021.

  • 0
Tokom pandemije, GM je proizvodio maske

Foto: Tanjug/AP

Medicinske sestre u SAD, od bolnica u kojima rade, dobijaju povišice vredne na hiljade dolara godišnje, usled ogromne potražnje za ovim kadrom.

HCA Healthcare Inc, jedan od najvećih lanaca klinika u zemlji, povećao je plate medicinskim sestrama ove godine kako bi se nosio sa velikim brojem slučajeva zaraze kovidom-19 i da bi održao korak sa rivalima koji takođe pokušavaju da popune upražnjena radna mesta i zadrže postojeće osoblje, potvrdio je šef službe ljudskih resursa iz ove kompanije.

Povišice variraju u zavisnosti od tržišta, a portparol HCA je odbio da kaže o kojim iznosima je reč. Druge bolnice kažu da rade na povišicama kako bi išle u korak sa ponudama konkurenata. Mala bolnica u Misuriju, koja očajnički traži medicinske sestre, ovog meseca podigla je plate za do 5 odsto, zbog nekih drugih obližnjih rivala koji su uradili isto.

- Bili smo primorani na to - rekla je Sara Hanak, glavna medicinska sestra u "Citizens Memorial Hospital", i dodala: "Apsolutno moramo da ostanemo konkurentni". Prosečna godišnja plata registrovanih medicinskih sestara, ne uključujući bonuse kao što je prekovremeni rad, porasla je za oko 4% u prvih devet meseci ove godine - na 81.376 dolara, prema podacima firme "Premier Inc." koja je analizirala plate oko 60.000 medicinskih sestara za WSJ.

To je povećanje od 3,3% na prosečnu godišnju platu medicinskih sestara u celoj 2020. i rast od 2,6% u odnosu na godinu pre pandemije, prema američkom Ministarstvu rada. Državni bolnički sektor vredan 1 bilion dolara jedan je od najvećih u američkoj ekonomiji, koji je pritisnut preokretom u radnoj snazi i snažnom potražnjom za uslugama nakon uvođenja vakcina i ekonomskog oporavka.

Slični poremećaji u sektorima u maloprodaji, transportu i ugostiteljstvu takođe dovode do povećanja zarada radnika i novih izgleda za zapošljavanje. Medicinske sestre su igrale ključnu ulogu tokom pandemije, brinući o tome da pacijenti oboleli od kovida budu adekvatno zbrinuti, mimo svog rada sa regularnim pacijentima.

Doktor, lekar, Nemačka

Foto: Shutterstock

Potreba za medicinskim sestrama je toliko porasla da su mnoge uspele da zarade još više tako što su napuštale bolničke platne spiskove i umesto toga radile privremene poslove, tamo gde su firme tražile osoblje za hitne slučajeve. Promene su svakako povećale fluktuaciju i otvaranje radnih mesta u bolnicama, što je dovelo do hroničnog nedostatka osoblja, navodi dalje WSJ.

U međuvremenu, medicinske sestre su uspele i da iskoriste svoj uticaj, pri čemu su neke obezbedile sebi fleksibilniji raspored rada.

Video: Kako lečiti simptome i uzroke izgaranja na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>