• 8
 ≫ 

Sve je spremno za radnu nedelju od 4 dana: Izgleda da će šefovi morati da popuste

 ≫ 

Istovremeno, menadžeri u različitim industrijama imaju problem sa pronalaženjem radne snage

  • 8
Kancelarija, posao, zaposleni, korona mere

Foto: Shutterstock, Pixabay

Radna nedelja od četiri dana je ono što zaposleni sada traže, tačnije, spremni su za ovu vrstu promene, a njihovi šefovi bi trebalo da obrate pažnju na njihove želje, piše CNN.

Ta tema svakako da nije novina, ali se o njoj učestalije diskutuje otkako je nastupila pandemija, koja je trajno izmenila režim rada: ne samo da je fleksibilno radno vreme postalo imperativ u mnogim firmama, već je sve izvesnije da će sama radna nedelja biti kraća - bilo u smislu dana ili sati.

Američki radnici, pritom, daju otkaz u rekordnom broju - 4,3 miliona je zabeleženo u avgustu, a još 4,4 miliona u septembru ove godine. Menadžeri u različitim industrijama imaju problem sa pronalaženjem radne snage, čak i kada podižu plate i nude podsticaje.

Sva je prilika da će morati i dodatno da "olabave" uslove, jer bi četvorodnevna radna nedelja mogla da zaživi. Istraživači iz finansijske kompanije "Jefferies" pitali su mlade Amerikance, uzrasta od 22 do 35 godina, koji su nedavno napustili posao - šta su njihovi bivši šefovi mogli da urade da ih ubede da ostanu na tom radnom mestu.

Trideset dva odsto je reklo da bi ostali da im je ponuđena četvorodnevna radna nedelja.

To je, zapravo, bio drugi najčešći odgovor, odmah iza 43% koji bi ostali na poslu za više novca. Studija je takođe pokazala da 80% ispitanika podržava četvorodnevnu radnu nedelju. Što se tiče preostalih 20%, samo 3% je reklo da je protiv kraće nedelje, a 17% je bilo "neutralnog stava". Među radnicima sa diplomama, "sindrom izgaranja" je bio prvi razlog zašto su dali otkaz.

Ideja je da radna nedelja sada ima 32 umesto 40 radnih sati, a o tome je letos govorio i kongresmen Mark Takano iz Kalifornije. Uveo je zakon kojim bi se izmenio Zakon o poštenim radnim standardima (Fair Labor Standards Act) iz 1938. godine.

- Norme se menjaju i dovode u pitanje. Ljudi ne žele da se vrate starim putevima - rekao je Takano, a prenosi CNN. Ipak, svestan je da se "to neće dogoditi preko noći". Radna nedelja od 40 sati bila je teško dobijena borba radničkih aktivista početkom 20. veka. I lako je uočiti paralele sa trenutnim tržištem rada, kada su radnici osnaženi i kada su napori za sindikalizaciju sve veći.

pas, kuče, posao, devojka i ljubimac na poslu

Foto: Shutterstock

Bilo je mnogo eksperimenata koji su podržali ideju. Jedna često navođena studija na Islandu, u kojoj su radnici smanjili svoje radno vreme bez smanjenja plate, pozdravljena je kao ogroman uspeh.

Istraživači su otkrili da se dobrobit radnika dramatično povećala kroz niz indikatora, kao što su percipirani stres i izgaranje. Kada je Majkrosoft pokušao sa kraćom radnom nedeljom u Japanu 2019. godine, otkrio je da je produktivnost porasla za skoro 40%.

"Elephant Ventures", kompanija za softvere i inženjering podataka, započela je testiranje četvorodnevne radne nedelje u avgustu 2020, upravo kako bi sprečila izgaranje zaposlenih (burn out sindrom) tokom pandemije. Firma je, doduše, smanjila svoju radnu nedelju na četiri 10-časovna dana, ali trodnevni vikend imao tako dobar prijem kod radnika - da je ova promena postala trajna.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    20. novembar 2021 | 09:17

    Zato u srbiji u fabrikama radna nedelja 6 dana..... Robovi moraju da rade

  • Jvf

    20. novembar 2021 | 10:43

    Blago onima koji imaju 40tosatnu nedelju. U Srbiji samo na papiru...

  • Vrednica

    20. novembar 2021 | 09:33

    Zato ja radim ne znam koji vikend za redom. Nema vikenda, nema praznika ni verskih ni drzavnih, nrma odmora kad bi ti hteo nego kad ti se kaze.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>