• 11

Ova radna snaga trenutno najviše fali: 7 "obećanih zemalja" za iskusne vozače, plate ogromne

Četiri od sedam navedenih država su u Evropi, tako da ne morate da idete daleko da biste ostavrili svoj profesionalni cilj...

  • 11
Amerika, Sad, USA, amecki san, kamiondzija, put, kamioni, ruta 66

Foto: Shutterstock

Ako razmišljate da li da polažete vožnju za C ili D kategoriju, odnosno za kamion i autobus, možda je sada prelomni trenutak. Naime, ova radna snaga traži se više nego ikada, a deficit na tržištu je očigledan, uprkos novim beneficijama i većim platama koje firme nude.

Mnogi vozači kamiona/autobusa iz Srbije i regiona već godinama (decenijama) unazad odlaze na rad u inostranstvo, a pre svega ih ima u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, jer se ova struka tamo traži, a dosta je bolje plaćena.

Prema aktuelnim podacima za 2021, trenutno je u fokusu 7 "obećanih zemalja" za ove profesionalce:

Australija

 

Posao vezan za transport u ovoj zemlji cveta više nego ikada. Verovali ili ne, ali prosečna plata australijskog kamiondžije može da iznosi čak 70.000 američkih dolara i povećava se ako se roba prenosi iz jedne države u drugu. Odlučite li da vozite međudržavni kamion, vaša plata može porasti na 100.000 USD godišnje.

Norveška

 

Krajem avgusta smo pisali upravo o ovoj državi, za koju će mnogi reći da je "bez stresa". Osim profesije auto-prevoznika, Norveška nudi maltene najbolje mogućnosti za zapošljavanje u svim sferama, pre svega zbog svog stabilnog ekonomskog sistema. Vozači kamiona rade pet dana u nedelji i ne više od 7,5 sati dnevno, a prosečna zarada im je 58.000 dolara godišnje. S druge strane, cifra je veća ako su vozači voljni da rade dodatne sate - tada mogu steći čak 90.000 dolara.

SAD

 

Američka privreda u velikoj meri zavisi od transporta robe i usluga, pa se tražnja za vozačima kamiona redovno povećava. Očekuje se da će jaka transportna industrija u SAD značajno rasti u narednim godinama, tako da su im definitivno potrebni ovi profesinalci. Prosečna plata kamiondžije u Sjedinjenim Državama je oko 53.000 dolara. Podsećamo vas i na Sašinu priču, koji je ostvario svoj "američki san". Naime, njegov kamion je prvi "zgazio" Aljasku.

Da li je Amerika i dalje obećana zemlja?

Foto: Shutterstock

Kanada

 

Jedna od najinkluzivnijih i najraznovrsnijih zemalja na svetu, Kanada je "vruća tačka" za pokretanje biznisa i industriju transporta. Kada je u pitanju ovaj sektor, vozači kamiona su dobro plaćeni. Prosečna godišnja plata kamiondžije iznosi 56.000 dolara za 12 meseci, a ako odlučite da budete lokalni kamiondžija za preuzimanje robe i dostavu - možete zaraditi skoro 40.000 dolara. Vaša plata u Kanadi takođe zavisi od iskustva u poslu. Ako postanete kamiondžija na duge relacije, vaš godišnji prihod može dostići čak 100.000 američkih dolara.

Švajcarska

 

Nije samo jedna od najlepših zemalja na svetu, ali već i jedna od zemalja sa najvećom platom za kamiondžije. Kao stranac koji radi u Švajcarskoj, možete u proseku zaraditi 64.000 dolara. Međutim, u zavisnosti od vašeg iskustva, radnog vremena i tipa vozila, možete imati i do 90.000 dolara godišnje. Imajte u vidu da pređena kilometraža igra ključnu ulogu u određivanju prihoda.

Švedska

 

Prosečna godišnja plata kamiondžija u Švedskoj može biti do 33.000 dolara, a ova zemlja je, inače, domaćin dve najveće kompanije za proizvodnju kamiona na svetu. Pošto je oblast transporta dosta dobro razvijena, kamiondžije su tražene i cenjene.

Holandija

 

U jednoj od najbogatijih zemalja na svetu, tačnije u 17. po redu najvećoj svetskoj ekonomiji, ako ste vozač kamiona - naći ćete mnogo mogućnosti za posao. Plata koju možete da očekujete u proseku iznosi više od 40.000 dolara godišnje.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    26. novembar 2021 | 23:36

    Sve je to lepo,ali po svoj prilici je reč o bruto zaradi.sto ne pišete kolko ostaje vozačima posle svih odbitaka(porez,I ostalo)na kraju meseca(ali neto)

  • Goran

    28. novembar 2021 | 19:48

    Kako preterujete. Vozim u Nemačkoj godinama i ni u pismu nije tolika plata. O malim doprinosima i izdvajanju za penziju da i ne govorim. Drugo..nigde na svetu vozači ne rade 7.5 sati..jer im je već zakonom regulisano mnogo više.. a to je kontrolisano preko Taho kartice. Bolje je nego u Srbiji i to je to. Nemojte izmišljati kule i gradove za ljude kojima bilo kakva nada treba da bi se bolje osećali nego pišite realno, da oni ne bi bili posle razočarani. Bolje intervjuišite nekog vozača iz inostranstva i prikażite ljudima sliku realno.

  • V8

    27. novembar 2021 | 06:26

    Hleb sa sedam kora, al prvo ispitati da li sve ovako kao što je navedeno, znam puno i koji su se vratili...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>