• 0
 ≫ 

Kako se finansijski pripremiti za davanje otkaza i da li je baš sada "pravo vreme"?

 ≫ 

Jedan od važnih faktora u celoj priči je i tajming

  • 0
posao, kancelarija

Foto: Freepik

Milioni Amerikanaca napuštaju svoja radna mesta ovih dana, a nemaju uvek neku drugu opciju. Nije mnogo bolje ni u nekim drugim delovima sveta, pa je stoga važno pričati o tome - kako se finansijski pripremiti za otkaz?

Bilo da je razlog otkaza sagorevanje na poslu, želja za većom fleksibilnošću/boljom platom, ili težnja za potpuno drugačijom karijerom, samo davanje otkaza može imati dugoročne finansijske implikacije.

Ovi saveti vam možda mogu pomoći da se bolje organizujete:

Budite sigurni u razlog odlaska

 

Možda je dobar trenutak da tražite novi posao, jer tržište vapi za radnom snagom, ali budite sigurni da odlazite iz pravih razloga. "Trava nije nužno zelenija u komšiluku", kaže Tami Sajmon iz firme "Segal", a prenosi CNN. Dodaje da treba da dvojite vreme da zaista razmislite šta su vaše sopstvene motivacije i pravi razlog zašto razmišljate o napuštanju posla umesto da samo pratite trend.

Tajming je sve

 

Sećate se one silne papirologije koju ste dobili kada ste započeli posao? Verovatno uključuje informacije o svim potencijalnim finansijskim posledicama odustajanja. Sajmon predlaže da pregledate svoju originalnu ponudu od poslodavca i ostala važna dokumenta - pre nego što najavite svoj odlazak. "Na šta ste ugovorno vezani?" Ponekad se beneficije dodeljuju na osnovu toga koliko dugo ste kod poslodavca, a ponude mogu uključivati i klauzule o nekonkurentnosti ili tzv. signing bonuse, barem u SAD.

Na primer, možda očekujete veliku isplatu za neiskorišćeno prikupljeno plaćeno slobodno vreme, ali prema stavu Sajmonove, zakoni se razlikuju i tu treba biti obazriv. Svakako, i firme u Srbiji nemaju iste norme: često zavisi od toga da li je kompanija strana ili domaća, na kojoj ste poziciji. Probajte prvo da "pregovarate".

žena posao ilustracija

Foto: Unsplash/ Ilustracija

Ništa bez plana

 

Oni koji traže posao trenutno imaju prednost, ali je teško znati koliko će trajati taj period. "Morate da pogledate najgori scenario", kaže Izabel Barou iz "Edelman Financial Engines" i dodaje da "ne znate kako će tržište rada izgledati pola godine od odustajanja". Najpre napravite budžet koji detaljno opisuje vaš mesečni priliv gotovine i potrošnju.

Navedite taksativno sve svoje životne troškove, uključujući stanovanje, prevoz, namirnice, poreze, račune za komunalije i sve dugove koje bi i dalje trebalo da pokrivate. Jedan od načina da se "spremite" za otkaz jeste da i njega planirate, te da krenete sa štednjom nekoliko meseci unapred.

Razmislite čega se odričete

 

Napuštanje posla može značiti i odustajanje od nekih bitnih beneficija, uključujući zdravstveno osiguranje. "Većina zaposlenih zna da njihovi poslodavci nude beneficije zdravstvenog osiguranja, ali ne moraju uvek znati koliko poslodavci subvencionišu troškove", priča Sajmon. Osim toga, nije uvek sve u plati i beneficijama od firme. Razmislite o kolektivu, koliko vam prija rad sa kolegama i da li ste uzbuđeni kada idete na posao. Ne zaboravite da osam sati dnevno provodite na poslu, tako da svi faktori dolaze u obzir.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>