• 0

Vaš sledeći posao možda "pozeleni": Tržište raste, a evo koja zanimanja su u igri

Utvrđeno je da Vels, Severna Irska i Jorkšir i Hamber zaostaju za drugim delovima Ujedinjenog Kraljevstva, u smislu prelaska na zeleniju ekonomiju, ali se izdvajaju Škotska i London

  • 0
posao, kancelarija

Foto: Freepik

Napori za stvaranje takozvanih zelenih radnih mesta moraju se intenzivirati, ako vlada Ujedinjenog Kraljevstva želi da postigne svoj cilj od dva miliona pozicija u ovom domenu, do 2030. godine.

Poslovi povezani sa zelenom ekonomijom činili su 1,2% svih oglašenih pozicija u godini do jula 2021, saopštila je konsultantska kuća PvC, a piše BBC. To je ekvivalentno svega 124.600 novih radnih mesta.

Podsticanje otvaranja zelenih radnih mesta deo je vladine "zelene industrijske revolucije". U novembru 2020. vlada je najavila da će 4 milijarde funti biti potrošeno na otvaranje do 250.000 novih zelenih radnih mesta, u okviru plana za postizanje neto nulte emisije do 2050. Samit COP 26 održan u Glazgovu godinu dana kasnije stavio je to pitanje u oštar fokus opet.

Ali, postoji zabrinutost da bi prelazak na zelena radna mesta mogao da predstavlja određene rizike, jer će uticati na tradicionalne poslove, posebno u industrijama koje zagađuju. U septembru je Kongres sindikata (TUC) upozorio da bi do 660.000 radnih mesta moglo biti ugroženo, ako Velika Britanija ne uspe da postigne svoj cilj brzo kao druge zemlje.

Izveštaj PvC-a kaže da je potreban rad kako bi se osiguralo da prelazak na neto nultu ekonomiju ne doprinosi regionalnim nejednakostima.

Ekonomski rebalans

 

Utvrđeno je da Vels, Severna Irska i Jorkšir i Hamber zaostaju za drugim delovima Ujedinjenog Kraljevstva, u smislu prelaska na zeleniju ekonomiju. Prema istraživanju, Škotska i London su bili najbolji. PvC je rangirao oblasti u kontekstu njihovog učinka u otvaranju novih radnih mesta, prednostima zelenih poslova, intenzitetu ugljenika pri zapošljavanju i zelenim radnim mestima.

Tragali su za onlajn oglasima za posao, u kojima su se pominjale teme kao što su održivost i životna sredina.

Kevin Elis, predsednik PvC-a i stariji partner, rekao je da "poslovi postaju zeleniji i to je razlog za optimizam, ali su potrebni dokazi o nivou i raspodeli ovih mogućnosti".

Holandija Amsterdam demonstracije protiv vetroturbina wind turbin protest

Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto

- Ostavljeno bez kontrole, zeleno zapošljavanje će rasti na najplodnijim mestima, ali ne nužno tamo gde je najpotrebnije - kaže on, dalje dodajući da je sada "ogromna prilika za rebalansiranje ekonomije i obezbeđivanje pravedne tranzicije".

Portparol vlade je rekao za BBC da "kao što pokazuju ovi podaci, širom zemlje se otvaraju stotine hiljada zelenih radnih mesta, a značajna Net Zero strategija navodi na to da će Ujedinjeno Kraljevstvo ubrzati ovaj rast, otključavajući 90 milijardi funti privatnog ulaganja".

Šta je zeleni posao?

 

Najjednostavniji odgovor je da je to posao koji direktno doprinosi suočavanju sa klimatskim promenama, iako mnogi misle da bi trebalo da obuhvati i uloge koje indirektno podržavaju tu ambiciju. Rastući sektori u kojima se može naći više zelenih poslova uključuju poljoprivredu sa niskim sadržajem ugljenika, grejanje bez emisija i održavanje vetroturbina.

U svom istraživanju, PvC je rekao da poslove koji indirektno podržavaju zelenu ekonomiju takođe treba smatrati zelenim. Takve pozicije mogu uključivati savetnike za životnu sredinu ili stručnjake u istraživanju i obrazovanju životne sredine ili održivosti.

Video: Posle 8 godina napustila poziciju generalnog menadžera i započela sopstveni biznis

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>