• 0

5 stvari koje su obavezne ako trenutno tražite posao

Direktor koji godišnje pročita više od 1.000 biografija tvrdi: "Ovo je pet veština koje obavezno morate da navedete ako tražite posao"

  • 0
Devojka, posao Foto: Shutterstock

Nove tehnologije, ali i poremećaji povezani s pandemijom redefinisali su veštine koje su vam potrebne da biste imali uspešnu poslovnu karijeru. Prema izveštaju o budućnosti poslova Svetskog ekonomskog foruma, koji je anketirao direktore u 26 zemalja, više od 70 odsto poslodavaca planira da ponudi svojim radnicima prekvalifikaciju ili dodatno usavršavanje do 2025. godine

Stručnjak za razvoj poslovne karijere i direktor kompanije ResumeGo, Peter Yang, koji godišnje pregleda više od 1.000 biografija, izdvojio je pet najvažnijih i najtraženijih veština.

1. Poznavanje programa za rad na daljinu

Rad od kuće sve je zastupljeniji. Koliko god vam to zvučalo jednostavno, navođenje osnovnih veština rada na daljinu u CV-u može da znači puno poslodavcu. Zato pomenite ako imate iskustva s programima za video-sastanke kao što su Zoom, Microsoft Teams i Webex Meetings ili alatima za saradnju kao što su Slack, Trello i Monday.

2. Veština kritičkog razmišljanja

Mnogi poslodavci raznim testovima pokušavaju da ustanove kako funkcioniše um budućeg radnika. Najčešće ih zanima koliko su vešti u rešavanju problema. Bez ustručavanja u biografiji napišite da "brzo učite" i "kritički razmišljate". Detaljno opišite šta ste naučili ili kako ste rešili neki problem na prethodnim poslovima.

3. Digitalna pismenost

Više od 80 odsto online oglasa za posao traži osnovnu digitalnu pismenost. Zavisno o delatnosti, evo nekoliko osnovnih programa koje treba da znate:  tablice: Excel, Google tablice, OpenOffice; društveni mediji: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn; web i kodiranje: HTML, Javascript, CMS; obrada teksta: Microsoft Office, Google Docs, DropBox Paper.

4. Analiza podataka

Čak i ako se ne javljate na posao koji traži analizu podataka, nije naodmet navesti tu veštinu. Pod iskustva opišite kako ste analizirali podatke i koristili ih u radu. Budite što konkretniji kad opisujete projekte u kojima ste učestvovali.

5. Istaknite veštine koje traži poslodavac

Logično je da će poslodavac najviše ceniti one veštine koje i spominje u oglasu za posao, ali kad ih navodite, nemojte doslovno kopirati pojmove. Na primer, ako se u opisu posla navodi da ćete raditi u timu, u CV istaknite sva vaša iskustva timskog rada.

Ako opis posla stavlja velik naglasak na određene sertifikate, ako ih imate - navedite ih na vrh svog CV-a.

Peter Yang ukazuje na još jednu važnu stvar koju mnogi zaboravljaju. A to je da je bolje predstaviti se kao savršen kandidat za traženi posao, a ne kao kandidat koji može sve.

Video: Kako da (ne) dobijete otkaz

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>