• 0

Top 2 zanimanja za siguran posao i dobru platu svuda u svetu: Arapi našeg dekana mole za još inženjera

*Danas ne smete da budete usko specijalizovani jer ne znate da li će takav posao da postoji za narednih pet godina, kaže sagovornik Telegraf Biznisa u Dubaiju *Kao najbolje smerove u tom smislu izdvaja vazduhoplovstvo, i vojno mašinstvo

  • 0

Osim posla koji im je zagarantovan i u Srbiji i u inostranstvu, najvažnije za one koji studiraju smerove mašinstva i inženjerstva jeste da nauče da razmišljaju.

To u razgovoru za Telegraf Biznis kaže prof. dr. Vladimir Popović dekan Mašinskog fakulteta.

Na Paviljonu Srbije u Dubaiju u okviru Expo 2020, gde je i naš reporter, profesor je održao predavanje koje, izmežu ostalog, govori o prilikama za studije u Srbiji.

Pitali smo ga kuda idu dalje karovi koje oni školuju, i zašto je baš Srbija zanimljiva budućim brucošima. Takođe, govorio nam je i o tome koliko su isplativi smerovi na njegovom fakultetu.

  • Imali ste vrlo zanimljiv panel o uslovima studiranja u Srbiji, dakle koje su to oblasti koje bi bile zanimljive budućim generacijama u Srbiji?

- Iz ugla Mašinskog fakulteta, njima su najzanimljiviji smerovi poput vazduhoplovstva, i vojnog mašinstva. Razlog za to je što studenti odavde ne mogu da upisuju te smerove u drugim evropskim zemljama, uglavnom iz političkih razloga. I zato se oni školuju kod nas.

Mi imamo jako dugo tradiciju školovanja studentada iz ovog regiona.

  • Gde oni dalje rade?

- Nedavno smo imali sastanak sa kompanijom iz namenske industrije i za stolom je sedelo pet naših doktoranata. To je fantastičan osećaj. Direktor kompanije nam se zahvalio što školujemo tako dobre kadrove.

Mi naravno nudimo i sva druga usmerenja.

  • Studenti gledaju i da li su smerovi koje upisuju isplate, da li će biti dobre plate?

- Ne samo te oblasti. Na sreću, mašinski inženjeri dobro svuda prolaze. Nama sada ti kadrovi ostaju u Srbiji.

Jako mali broj njih ide van. Otvoren je veliki broj kompanija koji pravi razvojne centre u Srbiji i naši studenti imaju više mogućnosti da rade ovde za dobru platu.

Generalno, naši inženjeri gde god da idu nisu bez posla, diploma je priznata u svim državama u svetu.

  • Znate da danas pojam inženjer nije kao ranije, i da su nikla nova zanimanja, pa imamo ona poput inženjer menadžmenta. Kako vi gledate na to?

- Ne gledamo negativno. I mi se prilagođavamo takvoj situaciji. Smatram da inženjer treba da ima i neke određene veštine. To je veoma važno za budući posao.

Imamo i mi industrijsko inženjerstvo što je kombinacija industrije i menadžmenta. Danas ne smete da budete usko specijalizovani jer ne znate da li će takav posao da postoji za narednih pet godina.

  • A šta je najveća vrednost koju vi negujete?

- Najveći kvalitet ka neko završi Mašinski fakultet jeste što nauči da razmišlja.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>