• 13

Nude posao u Austriji za 6.000 evra, ali niko ga neće: U čemu je caka?

Trenutno postoji velika potreba za kadrovima u domaćim skijalištima, posebno nakon karantina

  • 13
Zimovanje hrana kuvanje

Foto: Pixabay

Kada bismo vam rekli da u Austriji nude posao za platu od 6.000 evra, ali da nema zainteresovanih, verovatno ne biste pomislili da se radi o kuvaru?

Ali, upravo to zanimanje je u pitanju.

Tamo trenutno postoji velika potreba za kadrovima u domaćim skijalištima, posebno nakon karantina, a ski pas, navodno, mogu kupiti samo oni koji su preležali koronu ili su vakcinisani; testovi se ne priznaju, prenosi rtl.hr.

S druge strane, sve je veća tenzija na tržištu rada, usled manjka radne snage, a pritisak oseća i Austrija. Naime, prema pisanju portala heute.at, Piter Majer pokušava da posreduje sa svojom agencijom, a kompanije iz gradova Išgl, Zelden i Kicbil, ove sezone nude 4.500 do 6.000 evra za dobrog kuvara koji tečno govori nemački jezik.

Ponovno zatvaranje u zemlji izazvalo je talas otkazivanja u hotelskoj industriji i samim tim "ledeni početak" skijaške sezone. Sa otvaranjima, međutim, zimska sezona bi trebalo da se ponovo pokrene.

Za razliku od prošle godine, restorani će raditi, ali poznate Aprés-Ski-Partys žurke nisu dozvoljene. Međutim, to ne odvraća turiste od planiranja odmora i skijanja. Ipak, dok se rezervacije polako povećavaju, broj zaposlenih u skijalištima nastavlja da opada.

4.500 slobodnih radnih mesta

 

Generalni direktor sektora za turizam i rekreaciju u Tirolskoj privrednoj komori, Tomas Gajger, zabrinut je zbog sve većeg nedostatka osoblja. Kaže da je "izazov za kompanije dramatičniji nego ikada". Samo u službi AMS je registrovano skoro 4.500 slobodnih radnih mesta, a u stvarnosti, potreba za zaposlenima je znatno veća, navodi se.

Kuhinja, kuvar, kuvanje

Foto: Tanjug/AP

- Prijave trenutno nisu ni iz Nemačke ni iz inostranstva. Mnogi stalni zaposleni su takođe napustili industriju zbog nedostatka sigurnosti planiranja. Stalno otvaranje i zatvaranje je "otrov" za industriju - rekao je.

Zbog karantina, trenutnih mera pri ulasku u zemlju i čestog nedostatka planiranja bezbednosti za kompanije i goste, regrutovanje zaposlenih je izuzetno teško, smatra Gajger.

6.000 evra za dobrog kuvara

 

Piter Majer (30) može potvrditi da trenutno vlada ogroman nedostatak zaposlenih u turizmu u zimskoj sezoni. On dogovara kadrove sa svojom agencijom, ali je situacija "očajna".

U proseku, 2.000 evra neto je zarada za ovaj tip posla. Ipak, kako kaže, "zna da možete kući sa 4.500 evra neto". Zbog toga što nema pomenutih žurki, očekuje se manje napojnica, što je verovatno razlog za manjak prijava za ovaj posao.

Portal heute.at dalje navodi da su neke konobarice u periodu pre pandemije dobijale napojnice između 3.000 i 4.000 evra u jednom danu. Ipak, sada i sve manje stručnjaka iz Nemačke želi da dođe u Tirol.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    16. decembar 2021 | 17:04

    Zaposleni svi da budu Srbi i nema potrebe za nemačkim jezikom isto kao na baušteli.

  • Brk

    16. decembar 2021 | 14:43

    Nrmački može biti samo tvrd nikako tečan!

  • Miloš

    16. decembar 2021 | 15:19

    Pa verovatno je sprdnja pa zato

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>