• 2
 ≫ 

Oni ne žure u penziju: Mnogi čiste ulice da budu društveno korisni, a posebno se traže poznavaoci jezika

 ≫ 

U Japanu, kao i u mnogim drugim, vlada prilična nestašica radnika, ali to je samo jedan od faktora...

  • 2
Virus Outbreak Japan Christmas Foto: Tanjug/AP

U jednoj od najdugovečnijih nacija na svetu, umesto da odlazak u penziju koriste tako što će putovati, uživati i odmarati, brojni Japanci radije koriste svoje veštine i znanje - i vraćaju se poslu.

Kažu da im to pomaže da ostanu u psiho-fizičkoj formi, te tako Atsuko Kasa (68) nema nameru da stane. Ona radi u centru "Silver Jinzai", nadomak svoje kuće u gradu Jokohami, i plan joj je da na tom poslu ostane što je duže moguće.

Kasa smatra da je još "mlada" da se penzioniše, a sa druge strane, želi i da pomogne drugima.

Nekada je radila u finansijama, u sklopu jedne kozmetičke kompanije, a sada umesto da uređuje vrt, druži se ili provodi više vremena s unucima, ona "ponovo" odlazi na posao.

Ipak, nije sve u zadovoljstvu. Nekim Japancima svakako znači i dodatna zarada, na penziju. Drugi motiv im je to što žele da "budu korisni društvu".

Kasa, inače, radi u grupi za podršku osobama sa invaliditetom u Jokohami, a pomaže i u pripremanju hrane u kafiću. Iako skoro pa na pragu 70. godine, kaže da želi da se suoči sa izazovima koje ranije nije imala.

Zanimljivo je da mnogi Japanci, nakon penzije, traže posao u oblasti dizajna, a takođe pomažu i pri skupljanju otpada na ulicama. Posebno se traže oni koji znaju strane jezike.

U ovoj zemlji, kao i u mnogim drugim, vlada prilična nestašica radnika, tako da je to još jedan od razloga zašto poslodavci zapošljavaju starije građane, voljne da rade.

Vlada Japana je, inače, podigla starosnu granicu za obavezni odlazak u penziju sa 65 na 70 godina u aprilu, mada analitičari sugerišu kako nije isključeno da će se Japan do 2030. suočiti sa manjkom od oko šest miliona radnika.

Video: Milica je napustila srpski direktorski san: Važno mi je kako sam ja, a ne na kojoj sam poziciji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coce

    26. decembar 2021 | 21:18

    U japanu bolesni ne idu na bolovanje, umorni ne idu na odmor. Japanci rade rade!!! U japanu imaju jedan jedini praznik, pa cak i tada rade! Mladi japanac ne vrti magicnu kocku, ne trampi slicice fudbalera, ne zvrnda po hodnicima i u japanu tabla je ociscena a kreda zasiljena!

  • DARKO 100%

    26. decembar 2021 | 20:03

    Covek kad je mlad treba biti drustveno koristan ,a covek kad ostari on vise nikom netreba ,to je neljudska realnost zivota

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>