• 14

Marko je naslednik jedne od naših najuspešnijih firmi: "I sestra mi se seli iz Nemačke u Srbiju zbog posla"

*Svoje zavarivače i bravare smo sami obučili *Deo porodice se seli u Srbiju zbog posla

  • 14

Srbija je na putu da postane lider regiona u novodolazećim tehnologijama i načinima proizvodnje u automobilskoj i hemijskoj industriji i proizvodnji elemenata za železnički transport, koji su osnova, pre svega ekološki orijentisane i održive budućnosti, i e-mobilnosti.

To se čulo na Paviljonu Srbije u prilikom investicione konferencija na Expo-u, kojoj je prisustvovao i Telegraf Biznis.

Jedan od učesnik bila je MIND grupa, koja je predstavljala svoj park red svetskim auditorijomom.

Na marginama konferencije razgovarali smo sa Markom Milanovićem, iz te kompanije. Kako nam je rekao, ovo je bila idelna prilika da se pokažu investicioie potencijali Srbije kroz prizmu njihovog industrijskog parka.

- Jedinstveni potencijal koji kao država imamo, kvalitet koji možemo da ponudimo, bilo da se radi o šinskim vozilima, avio, high tech, ali i IT industriji, uobličavamo kroz projekte koji su prepoznati od strane države - naveo je on.

Sa Markom smo razgovarali i o tome kako je naslediti porodični biznis u tako specifičnoj idndustriji, a on je za naš portal otkrio da mu je to bio poziv od početka, kao i to da se deo porodice seli iz Nemačke u Srbiju upravo zbog posla.

- Kada se pogleda istorija, odnosno to da je naša kompanija i u Nemačkoj, ja sam eto treća generacija koja je rođena tamo. Pratimo i ovu konferenciju i naravno da su nam interesantni investitori posebno iz haj tek industrije. Zato smo prisutni na ovakvim skupovima, da bismo doveli još komanija i u Srbiju - priča Milanović.

Govoreći o nedostatku radne snage sa kojim se danas sve veći broj kompanija bori, Milanović ističe da je važno kao firma strateški se boriti s tim problemom:

- Naša industrija jeste specifična, ali mi se ne vežemo samo za tu industriju. Tražimo i firme koje se bave modernim industrijama i ulažu mnogo u kadrove. Deo našeg koncpta tj. grupe je MIND edukacija koja je posebna firma koja se bavi samo edukacijom kadrova. Tako smo mi sve bravare i zavarivače obučili sami, i obučavamo ih za partnere regionu, a paralelno radimo i menadžement obuke -  priča nam on.

U modernom industrijskom kompleksu te kompanije, MIND Park u Kragujevcu uskoro će početi da se proizvode vozovi i delovi za avion. Završeno je nekoliko proizvodnih hala tog kompleksa, odakle uveliko izlaze komponente za šinsku industriju.

Simens, Kragujevac

Jedan od pogona za šinska vozila/Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Radi i instituit za ispitivanje kvaliteta metala, najveća lakirnica u Evropi, a u fabrici koju je zakupio "Simens" počinje proizvodnja tramvaja za nemački grad Bremen. MIND Park se prostire na 150 hektara, a u fabrikama radi oko 1.200 ljudi.

Iz pogona su izašli prvi vagoni, a godišnje bi trebalo da se proizvodi 80 tramvaja, odnosno 320 vagona.

- Park ima nacionalni značaj, ali i veliki za Grad Kragujevac - ističe Milanović za naš portal.

  • Porodične firme nisu toliko česte iz IT industrije, odnosno, neuobičajeno je da u biznis uđu u naslednici, da li ste vi od početka gledali na to kao na vaš poziv?
  •  

 

- Imao sam sreću da izgradnju MIND parka kreiram sa ocem, i moja sestra je deo našeg tima. Ona će da se preseli početkom godine zbog toga u Srbiju. To znači povratak kadrova ovde. Srećan sam i volim da radim ovaj posao - zaključuje Milanović.

Video: Tranzitna žila kucavica Srbije: Ovoj opštini je novi Koridor doveo najviše turista

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    3. januar 2022 | 18:52

    Kakvi negativni komentari ??? Jedan deo građana ove zemlje ne želi da ova država krene u bolji život !? Neverovatna je količina mržnje i zla prema svemu što se radi u zemlji ??? Zašto je to tako-treba pitati doktore ??

  • Chance

    3. januar 2022 | 16:50

    Pa dolazi da radi na visokoj poziciji u svojoj firmi, nece sigurno da se vrati i radi na kasi u Maxiju 🤣

  • Takoje

    3. januar 2022 | 16:39

    Idi brate i nek ti je bog na pomoci al neces dugo izdrzati, sacekace da ulozis a onda ce poceti reketiranje i progutaete bez da te zvacu da neces znati odakle si doso.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>