• 0

Plata, fleksibilnost, inspiracija: Šta radnici žele, zavisno od nacije?

Kompanije koje ne nauče "nova pravila" na tržištu rada mogle bi da se suoče s odlaskom zaposlenih, slomom korporativne kulture i izgubljenim prilikama

  • 0
posao

Foto: Freepik

Šta radnici zaista žele na poslu? Odgovor delimično zavisi od toga odakle su, prema globalnom istraživanju firme "Bain & Co".

Amerikanci i Japanci traže dobru platu i beneficije, iznad svega, dok je zarada manje bitna Francuzima, koji žele zanimljiv posao. Brazilski i nigerijski radnici traže prilike za učenje, dok oni u Indoneziji cene dobar odnos sa saradnicima.

Kinezi koji traže posao, gledaju kompaniju koja ih inspiriše, a Nemci čeznu za sigurnošću posla. Podaci, prikupljeni od 20.000 radnika u 10 zemalja, dolaze u trenutku kada Amerikanci napuštaju svoje poslove u rekordnom broju, a poslodavci širom sveta se bore sa pandemijom i posledicama.

- Kompanije koje ne nauče "nova pravila" na tržištu rada mogle bi da se suoče s odlaskom zaposlenih, slomom korporativne kulture i izgubljenim prilikama, tako da je obraćanje pažnje na ono što radnici žele važnije nego ikad - rekao je partner pomenute kompanije, Endrju Švedel, a piše Blumberg.

Kaže i da je "bilo upečatljivo videti različite potrebe, želje i motivacije među radnicima".

- Moramo da izbegnemo velike generalizacije o tome šta radnici žele, manje je reč o jednoj "veličini koja odgovara svima". Ljudi žele više od posla koji obavljaju, a ne samo visoke plate - istakao je.

Ipak, novac ostaje vodeća motivacija za radnike u SAD i većini drugih zemalja, prema ovom globalnom istraživanju, koje je takođe pokazalo da više od polovine svih radnika sada preispituje ravnotežu između posla i privatnog života.

Naime, više od 25% radnika u Americi promenilo je firmu tokom prve godine pandemije, a većina je bila zaposlena u maloprodaji, proizvodnji i zdravstvenoj zaštiti.

Podsećamo, i generacija Z ima svoje "posebne zahteve", a njima je, recimo, plata vrlo važna stavka, dok su na drugom mestu beneficije.

Video: Posle 8 godina napustila poziciju generalnog menadžera i započela sopstveni biznis

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>