• 0
 ≫ 

Kako je bračni par, usred korone, uspeo da ostvari san u malom stanu u Bruklinu? Evo čime se bave

 ≫ 

Nedostajao im je dom, pa su češće počeli da kuvaju tursku hranu, što im je pomagalo da se nose sa stresom zbog izolacije

  • 0
Dostava hrane Bruklin

Foto: Shutterstock

Sada je već jasno da je biznis dostave hrane vidno uznapredovao u protekle dve godine, budući da dobrim delom 2020. restorani nisu radili, a i tokom 2021. je bilo izvesnih problema.

Ipak, tada kada su Turci Emre Uzundag i Yonca Cubuk krenuli putem Njujorka, baš u godini korone, malo ko je to mogao da zna. Sada, kažu, "žive svoj mali san", zahvaljujući aplikaciji za dostavu hrane.

Bračni par se preselio u Njujork 2020, a zbog virusa korona našli su se zaglavljeni u svom malom stanu u Bruklinu. Nedostajao im je dom, pa su sve više počeli da kuvaju tursku hranu, jer im je to pomagalo da se nose sa stresom zbog izolacije.

Zatim su počeli da spremaju obroke za prijatelje širom grada, a Yonka kaže da su povratne informacije bile neverovatno pozitivne.

- Govorili su nam da to treba da pretvorimo u biznis - rekla je, a treba pomenuti da nijedno od njih dvoje nije profesionalan kuvar niti su se time bavili u prošlosti.

Ipak, prošle godine su odlučili da preduzmu korak i pokrenu aplikaciju Woodspoon(u prevodu - drvena kašika), piše BBC. To je bio hrabar potez, budući da tržištem dominiraju aplikacije kao što su Just Eat, Deliveroo, Uber Eats i DoorDash (najveća u SAD).

Te aplikacije danas sarađuju sa najvećim restoranskim lancima u zemlji, ali Woodspoon radi drugačije. Ideja se rodila 2020, baš u godini korone, sa ciljem da poveže "kuvare-amatere" - tačnije, sve one koji kuvaju u svojoj kući, a to dobro rade.

Mama, žena, devojka, kuvanje, kuhinja

Foto: Shutterstock

Aplikacija se "obraća" kupcima koji žele svežu, domaću hranu za poneti, a ne nešto iz lanca restorana. Dakle, njihov poslovni model je suprotan onom koji zagovaraju vodeće aplikacije za dostavu hrane u Americi.

Woodspoon šalje detalje relevantnom "kućnom kuvaru", a kada je hrana spremna, preuzima je i dostavlja vozač kojeg angažuje ova firma (aplikacija). Biznis je renutno dostupan širom Njujorka i Nju Džersija i uključuje više od 120 kuvara, a plan je da se uskoro prošire na Filadelfiju.

Ponuda BanBan Anatolian Home Cooking je za sada dostupna 4 dana nedeljno, dok preostala tri dana služe za osmišljavanje novih recepata. Lepša polovina ovog para kaže da su toliko zauzeti da su nedavno morali da rade i na 4. godišnjicu braka.

- Mi smo više od kebaba i pilava - kaže i dodaje da su im najprodavanija jela supa od sočiva i kuvano jelo sa narandžom i spanaćem.

Dok je Woodspoon trenutno fokusiran na širenje u SAD, koncept bi mogao da funkcioniše i u Velikoj Britaniji, primećuje BBC, gde je takođe legalno voditi posao sa hranom iz stambenog objekta. Pošto je pandemija zatvarala restorane na duže vremenske periode, poslednje dve godine bile su "vreme bujanja aplikacija za dostavu".

Najveći britanski servis, Just Eat, ostvario je prihod od 725 miliona funti u 2020, što je 42% više u odnosu na 2019, dok su prihodi DoorDash-a skočili više od tri puta, na 2,9 milijardi dolara.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>