• 0
 ≫ 

Motivacija je ključ uspeha: Metode koje sigurno niste probali, jer mnogi pogrešno tumače "cilj"

 ≫ 

Pandemija je dodatno naštetila radnicima, naročito onima koji su slabije plaćeni, imaju niže obrazovanje ili dolaze iz siromašnijih zemalja, te je u svemu tome teško naći šansu za lični i profesionalni rast, ali ne i nemoguće

  • 0
Mačka, lav, skriveni potencijal

Foto: Shutterstock

Kako se definiše samomotivacija? Kao lična želja koja vas vodi da postavite vredne ciljeve i da se usredsredite na njih, posvetite im se i krenete ka njima, uprkos preprekama.

Zvuči jednostavno, zar ne? Ali, ispostavlja se da u praksi baš i nije tako, budući da mnogo ljudi, pre svega zaposlenih, ima problem s pronalaženjem motivacije.

Taj problem se, prirodno, češće javlja kod osoba koje rade posao koji ne vole/van svoje struke/za malu platu, itd.

Motivacija ima 4 dela

 

Ako nemate problem sa samomotivacijom, i uspešni ste u poslu, onda znate koliko je ova tema bitna. Posebno u današnjem društvu kada je tržište rada često "surovo". MOR donosi pesimističnu procenu da će u 2022. oko 200 miliona ljudi ostati bez posla, a to znači bez prihoda.

Sama pandemija je dodatno naštetila radnicima, naročito onima koji su slabije plaćeni, imaju niže obrazovanje ili dolaze iz siromašnijih zemalja.

1. Postavite cilj, a ne sredstvo za postizanje cilja. Ako vas težnja ka cilju ne uzbuđuje, verovatno tražite sredstvo za njegovo ostvarivanje: npr. to bi bilo pronalaženje parking mesta u gužvi, dok je cilj kupovina specijalnog poklona za voljenu osobu. Dakle, imajte na umu svoju krajnju destinaciju.

Nova godina 2022 planovi uspeh

Foto: Shutterstock

2. Postavite tzv. SMART ciljeve, što u ovom slučaju ne znači "pametne". SMART označava termine specific, measurable, attainable, relevant i time-bound, a u prevodu na srpski jezik - specifično, merljivo, dostižno (ni previše lako ni preteško), relevantno i vremenski ograničeno. Dakle, tumačeći po našem jeziku, to bi bili SMDRV ciljevi.

Umesto da kažete "Želim da smršam", navedite koliko kilograma i za koliko meseci; kao i to kako planirate da ostvarite svoj cilj. Takođe, ciljevi ne treba da budu nametnuti.

3. Postavite podsticaje, koji su poput "mini ciljeva", i povećavaju motivaciju. Međutim, oni ponekad potkopavaju prvobitni cilj (npr. učite/radite nešto samo da biste jeli čokoladu). Štaviše, neizvesni podsticaji (npr. 20 ili 40 minuta za igranje video igrica, nasumično odabrani) - potencijalno su motivativniji od određenih (uvek 30 minuta).

4. Koristite unutrašnju motivaciju. Da biste motivisali sebe, sledite intrinzično motivišuće ciljeve, tj. inherentno korisne i prijatne aktivnosti (npr. posao koji volite; vežba u kojoj uživate), a ne sredstvo za postizanje nekog drugog cilja (npr. džogirate da izgubite težinu, a pritom ne podnosite džogiranje).

Video: Kako lečiti simptome i uzroke izgaranja na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>