• 1

U Srbiji za ovo zanimanje budućnosti bio je samo jedan oglas, a 400 prijava: Ko su virtuelni asistenti?

U Srbiji rade uglavnom za strance

  • 1
virtuelni asistent

Foto: Shutterstock

Virtuelni asistenti je zanimanje koje postaje perspektivno, i sve više poznato. Raste njihov broj i u Srbiji, ali prema našim saznanjima, oni uglavnom rade za strane kompanije. 

Obavljaju i nekoliko poslova - administracija, izrada i vođenje projekata, usluge digitalnog marketinga, prevođenje, ao i računovodstveno-knjigovodstvene usluge. Plate su im dobre.

- Najviše mi se dopada što je posao fleksibilan i što mogu da se rasporedim radne sate kako ja želim. Na primer, ujutru tri sata i ostatak završim uveče. Upravo sam se vratila sa skijanja na Kopaoniku gde sam radila samo od 14h, a poslodavcu je to sasvim bilo svejedno - kaže nam A.M. (27) koja se bavi digitalnim marketingom,

Dodatno, ona je skratila i radnu nedelju, pa za stranu kompaniju radi 4 dana nedeljno.

U današnje vreme, mnoga mala preduzeća prepuštaju "dosadne zadatke" virtuelnim asistentima. Možete raditi razne sekretarske poslove, organizovati sastanke po kalendaru, voditi beleške sa konferencijskog poziva, organizovati baze podataka ako se firma, na primer, bavi trgovinom, voditi računa o mejlovima, i tome slično.

Meri Karaskilo je jedna od poznatijih u ovom poslu i za godinu dana stekla je šest stalnih klijenata što joj generiše više od 8.000 dolara prihoda mesečno.

Iako se njihov broj uvećava i kod nas, i dalje se na našem tržištu rada vrlo malo zna o virtualnim asistentima, pa i ko je za njih čuo nije siguran da li su to uopšte stvarne osobe.

Stoga se ova relativno mlada “freelance” uslužna delatnost, koja ima veliku perspektivu razvoja, tek mora nametnuti na tržištu rada.

Dokaz sa to su podaci i ponude u oglasima: U prethodnoj godoni samo jedan oglas je bio za tu poziicju i to je sve. 

- Bilo je skoro 400 prijava za ovu poziciju, što je dosta dobra statistika ako uzmemo u obzir da je prosečan broj prijava po oglasu u 2021. – 60 - rekli su nam u Poslovi Infostud.

Remote work, rad od kuće, biznismen plaža, digitalni nomad, more, frilenser

Foto-ilustracija: Shutterstock

Pogrešna percepcija

 

Nedavno istraživanje u regionu pokazalo je da virtualnom asistencijom "vladaju" visokoobrazovane žene s iskustvom, stub virtualne asistencije su administrativni poslovi, ali cena rada je i dalje niska u odnosu na vrednost.

Virtualni asistenti imaju bogata iskustva u brojnim oblastima, visoko su pismeni i proaktivni, i njihove usluge mogu biti jako korisne i vredne.

Klijente dobijaju najviše putem preporuka, nešto manje putem specijalizovanih platformi poput Upworka i drugih kao i društvenih mreža.

Uz administrativne usluge koje prednjače, u top 5 usluga koje pružaju ulaze organizacija sastanaka, putovanja, događaji, potom slede kao što smo spomenuli,  usluge digitalnog marketinga, pa pisanje članaka, blogova ili postova, kao i savetovanje.

Video: Ona sluša svaku naredbu i uradiće sve za vas: Japanska VR asistentkinja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miša

    20. januar 2022 | 16:14

    A je l ima neki normalan posao da je ultra perspektivan i plaćen? Gde nalazite ove virtuelne duhove, bitne koliko lanjski sneg?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>