• 1

Na izmaku snage: Zdravstveni sektor je za dve godine ostao bez pola miliona radnika

Broj pacijenata ponovo raste i mnogi radnici su bolesni, što stvara dodatni stres nakon dve godine pandemije

  • 1
stres

Foto: Freepik

Zdravstveni radnici koji su skoro pune dve godine na prvoj liniji odbrane od korone, i koji se sada suočavaju s talasom novozaraženih varijantom omikron u SAD, kažu kako žele da poslodavci učine više - u smislu poboljšanja uslova rada u sektoru.

Od marta 2020. zdravstvo je ušlo u "krizni režim" i još nije izašlo iz njega.

Oko 100 medicinskih sestara i drugih bolničkih radnika okupilo se na mostu u Pitsburgu ranije ovog meseca, pozivajući bolnice da se pozabave nedostatkom osoblja, koji je dodatno pogoršan širenjem omikrona.

Situacija je takva da se soj brzo širi i dobar deo radnika je oboleo, a već pre toga je bilo dosta onih koji su napuštali posao - takvim tempom da je bilo teško naći zamenu.

Jedna učesnica, Erin Vilijams, kaže da je ona među 39 respiratornih terapeuta u Opštoj bolnici "Allegheny"  u Pitsburgu, što je znatno manje od broja koji je važio pre pandemije, kada je tim bio sačinjen od 64 ova stručnjaka.

U odnosu na uobičajen nivo opterećenja, stanje je sada dvostruko gore. Manje pacijenata je na respiratorima u poređenju sa ranijim naletima kovida-19, ali mnogima je i dalje potreban kiseonik. Takođe, mnogi imaju psihološke i moralne dileme, jer kako kažu, "znaju da nisu u mogućnosti da pruže pacijentima sve vreme koje žele i to ih izjeda".

Medicinska sestra Čeriti Duplesis (47) kaže da je imala problema sa spavanjem i da se brine da će je stres sagoreti baš sada na početku karijere, budući da je u maju stekla diplomu medicinske sestre. "Čujem zvona u snu", navela je.

Glavna medicinska sestra u ovoj bolnici, Kler Zangerle, rekla je da je otvoreno 1.100 radnih mesta za medicinske sestre u toj ustanovi i u 13 drugih bolnica, u odnosu na 300 koliko ih je manjkalo u isto vreme prošle godine, piše WSJ.

Kaže da je medicinskim sestrama davala fleksibilnije rasporede i lobirala kod državnih zakonodavaca da koriste sredstva za novčanu pomoć usled kovida.

- Mogu da vam kažem svakog dana, svakog sata u danu, da pokušavam da smislim kako da pomognem svojim medicinskim sestrama - rekla je. Prema federalnim podacima, više od 1.000 bolnica izveštavalo je o kritičnom nedostatku osoblja poslednjih nedelja. Zdravstveni sektor je izgubio skoro 500.000 radnika od februara 2020. godine, prema procenama Biroa za statistiku rada.

Video: Čuveni dr Branislav Milovanović nam otkriva sve o hroničnom umoru: Kako se prepoznaje i leči

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>