Ako znate ovaj "zanat", beogradski restorani nude platu od 180.000 dinara: Potražnja sve veća
Suši ima tradiciju dugu hiljadama godina, i nije ga nimalo jednostavno spremiti. Ko ume - sledi mu "nagrada", i to pozamašna.
Koliko je danas značajno imati dobrog suši majstora u timu, znaju i prestonički restorani, i to ne samo oni usmereni na kuhinju iz Azije i Japana, već i na internacionalne specijalitete.
Oglasi za posao u kojima se traže suši majstori neprestano rastu, a u ovom momentu, jedan lanac restorana traži čak osam stručnjaka. Potrebno je da dobro poznajete japansku kuhinju barem dve godine, da ste pedantni i posvećeni, a zarada ide od 120.000 do čak 180.000 dinara.
Takođe, jedan domaći poslodavac garantuje plaćene obuke, stabilan posao i stalno napredovanje, a ugovor o radu je na puno radno vreme.
Suši se, inače, nekada spremao tako što se riba uvije u pirinač i onda se ostavljala da fermentiše, čime se produžavao njen rok trajanja. Ipak, takav način spremanja zahteva mnogo više više vremena, a suši koji danas znamo - postao je neka vrsta japanske brze hrane.
U Japanu, postoji izraz Itamae, koji se bukvalno odnosi na "umetnika u kuhinji". Majstor za suši nije samo kuvar, ponekad je potrebna decenija da bi stekao status "uvaženog" u svom poslu. Zanimljivo je da je prosečno trajanje obuke za Itamaea - oko deset godina.
Posao s hranom ne može da omane
U poslednje vreme, biti kuvar je vrlo unosno zanimanje. I u našem komšiluku traže ove eksperte, takođe za dobru platu, koja čak prelazi 2.500 evra u Dubrovniku.
Da je biznis sa hranom generalno uvek dobra, isplativa ideja, potvrđuje i podatak da su dostavljači hrane i radnici za pultom u lokalima brze hrane - takođe korektno plaćeni, u odnosu na prosek u Srbiji.
Naime, dostavljačima koji mogu da koriste službeno vozilo za posao, nudi se plata od 60.000 do 80.000 dinara, dok pomoćni kuvari u lokalima koji prodaju brzu italijansku hranu, poput paste, mesečno mogu da zarade oko 530 evra.
Video: Da li je ovo budućnost vinogradarstva: Guske i magarci eliminišu korov umesto herbicida
(Telegraf Biznis)
Video: Anketa Black Friday
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Boki
Samo 180.000 din.. Za te pare necu da pravim suši.. Ispod 500.000 nista..
Podelite komentar
Roto
Zivo meso puno bakterija , nesto najgore sto mozete staviti u stomak.
Podelite komentar
Ivana
Ne volim suši. Kad su mi doneli, dala sam ga mački.
Podelite komentar