• 5

Žena u preduzetništvu može da ispuni sav svoj potencijal

Nataša Janković, jedna od sedam pobednica konkursa koji su organizovali Mozzart, Ministarstvo rada i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, govori o razvoju biznisa sa etiketama

  • 5
Nataša Janković

Foto: Branko Starčević

Sam svoj gazda, rekli bi muškarci koji su pokrenuli sopstvene biznise. Žensko preduzetništvo donosi još veće izazove, ali suština ostaje ista – da žene ispune sav potencijal i budu same sebi najbolje šefice. Uz pomoć kompanije Mozzart, Ministarstva za rad i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Nataša Janković iz Šapca počela je proizvodi i prodaje ušivne etikete i sada kreće u osvajanje tekstilne industrije.

Jedna od sedam pobednica konkursa nije bila zadovoljna prethodnim poslovima i rešila da je uzme stvar u svoje ruke – prijavi se za bespovratna sredstva, kupi mašine i punom parom svakog dana radi - za samu sebe! I svog muža koji joj pruža veliku podršku, a ujedno radi dizajn etiketa.

-Žena će uvek najbolje raditi ako radi za sebe. Menjala sam firme, poslove, ali tvrdim da samo ovako možemo da ispunimo naš pun potencijal. Preduzetništvo mi pruža mogućnost da se usavršavam u različitim oblastima. Po struci sam pravnik, ali kroz ovaj biznis upoznajem mnoge ljude, razvijam nove veštine, a ideje samo naviru - priča Nataša dok provlači kroz mašinu satensku traku.

Nataša Janković

Foto: Branko Starčević

Kancelarija u Šapcu više podseća na toplu dnevnu sobu, a police su prepune dekorativnih predmeta koje su njene vredne ruke same napravile.

-Osnovna delatnost jeste proizvodnja ušivnih etiketa za tekstilnu industriju, ali ovaj posao mi je doneo još mnogo mogućnosti, kao što su ukrasne kutije, pakovanja sa personalizovanim trakama... U planu je i proizvodnja kartonskih etiketa. Ušivne etikete su nam izuzetno kvalitetne, testirane nekoliko puta na visokim temperaturama, štampa je dugotrajna. Želim da širim posao po celoj Srbiji - kaže ova preduzetnica.

Nataša ne želi da se vraća u period kada je imala osmočasovno radno vreme (često je i duže ostajala na poslu), već uživa u samostalnom donošenju odluka.

-Sama određujem kada ću i koliko raditi. Nije mi teško uveče da odgovaram na porudžbine ili pakujem, jer je mnogo lakše raditi za samog sebe, nego za drugog. Za sebe ćete mnogo više da se trudite i borite. Ideja Mozzartovog konkursa je bila da se žene osnaže i upuste u preduzetničke vode, jer često nemaju dovoljnu podršku u porodici i u svom okruženju. Ja je, srećom, imam. A, sve je neuporedivo lakše kad znate da iza vas stoji jedna velika kompanija, kao i država. Kroz Mozzartov konkurs sam dobila dokaz da moja ideja vredi, što je bila ključna stvar.

Šapčanka kaže da je i ona sama imala mnogo dilema na početku.

-Kada ste sam svoj gazda, onda dobijete samopouzdanje. Svaka žena je sposobna za dosta stvari, ali bilo šta da započne, mora da ima upornost, istrajnost... Treba se boriti, laktati, tražiti kontakte i maksimalno angažovati, ali nikada ne treba odustajati. Žena najbolje radi kada radi za sebe. Ideje posle same naviru. Nažalost, takvo je vreme da mnogi rade van svoje struke, ali važno je samo shvatiti šta je ono što vas ispunjava - zaključuje Nataša Janković.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    1. mart 2022 | 12:17

    Kako je lepa♥️

  • V8

    1. mart 2022 | 12:07

    Ja bih ipak žene za neke neznije stvari....

  • RoBot

    1. mart 2022 | 21:04

    Samo sto kad nas, zena u preduzetnistvu, nema pravo na trudnicko bolovanje..to je valda deo politike o natalitetu....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>