• 2

Da li su SAD zaboravile na starog "nevidljivog neprijatelja"? Nastavlja da uzima danak

Omikron i dalje ima "prigušeni uticaj" na američku ekonomiju

  • 2
Povratak u kancelarije, posao, žena, kancelarija Foto: Shutterstock

Potražnja za radnicima ostala je na, skoro pa rekordno visokom nivou, na početku godine uprkos poremećajima zbog omikrona, što je još jedan znak "prigušenog uticaja" ove varijante kovida-19 - na američku ekonomiju.

Ministarstvo rada je u sredu saopštilo da je u januaru otvoreno 11,3 miliona radnih mesta, što je neznatno manje u odnosu na revidiranih 11,4 miliona iz prethodnog meseca - što je novi maksimum.

Broj puta kada su radnici napustili posao blago je pao na 4,3 miliona, dok je broj zaposlenih ostao na 6,5 miliona na početku godine. Odvojeni podaci iz privatnog sektora pokazali su da su poslodavci krajem februara imali više od 10,8 miliona radnih mesta, prema podacima sajta ZipRecruiter.

To je blagi porast u odnosu na procenu iz prethodnog meseca. Još jedan sajt za traženje posla procenjuje da je sredinom februara bilo 10,7 miliona otvorenih radnih mesta. Brojke Ministarstva rada zaostaju za podacima iz privatnog sektora, za oko mesec dana.

Prošle godine, radnici su napuštali posao po najvećoj stopi na osnovu evidencije koja se prati od 2000. godine, saopštilo je Ministarstvo rada SAD. To pokazuje da su Amerikanci bili spremni da napuste posao u potrazi za boljim platama ili pogodnostima, uključujući rad na daljinu, kažu ekonomisti.

Otvorena radna mesta su, piše WSJ, takođe porasla na rekordni nivo prošle godine, ostajući iznad 10 miliona u celoj drugoj polovini 2021. (prema reviziji podataka Ministarstva rada za tu godinu). Povećana potražnja za radnom snagom bila je sveobuhvatna i više fokusirana na industrije koje su okrenute potrošačima, kao što je turizam.

Te oblasti i dalje beleže povećan broj otvorenih radnih mesta kako se pandemija nastavlja. A dok je otvaranje radnih mesta ostalo blizu rekorda u januaru, porast otpuštanja je pokazao "blagu umerenost na tržištu rada, što odražava pauzu u aktivnostima usled porasta omikrona", dodaje se u tekstu.

Video: Miloš Petrović: 3 lekcije koje bih voleo da sam znao pre nego što sam postao preduzetnik

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>