• 1
 ≫ 

"Ne radiš za gazdu, već za javno dobro": Kako postati interni revizor?

, Telegraf Biznis
 ≫ 

Nakon dve teoretske obuke dobija se potvrda, a tek nakon prakse - sertifikat

  • 1
Biznis 2022

Foto: Shutterstock

Kada kažemo interni revizor, da li vam taj posao zvuči dosadno? Većini verovatno, ako nemaju dodira s ekonomijom ili pravima.

Ipak, ne mora tako da bude, i to je konstatovano na konferenciji za medije, upriličenoj 17. marta u Beogradu, pod okriljem Centralne jedinice za harmonizaciju i Ministarstva finansija Srbije.

- Zašto je javni sektor dobar poslodavac? Ne radiš za gazdu, za profit, već za javno dobro - rekla je Spomenka Vircburger, pomoćnik ministra finansija.

Fokus na konferenciji bilo je odgovorno upravljanje javnim finansijama i tim povodom smo mogli da saznamo nešto više o radu internih revizora. Ako vas zanima taj posao, evo bitnih informacija.

Svakako da je preduslov da imate fakultet, ali ne striktno Ekonomski ili Pravni. I drugi profili mogu biti uključeni, npr tehnolozi, inženjeri, zavisno od delatnosti organizacije.

- Iznenađujuće, to je zabavna profesija, nije dosadna.. Otvaraju se vrata i mladim diplomcima da se priključe revizorskim timovima i da stiču iskustva - dodaje Spomenka.

Godine 2009. je, uz pomoć EK, izrađena sertifikaciona šema uporediva sa međunarodnim šemama.

- Ono što se nudi je, ne samo rad u javnom sektoru, već i mogućnost da revizor svaki put proučava neki drugi sistem, čita različita dokumenta. Revizor se trudi da sistem bolje funkcioniše, pa je to i inovativan posao - dodala je pomoćnik ministra i apelovala da kandidati treba da prate konkurse, kao i inače.

posao

Foto: Freepik

Kako saznajemo iz Centralne jedinice, postoje dve toretske i jedna praktična obuka. Prva traje 5 dana, puno radno vreme. Nakon toga se izdaje potvrda od Ministarstva finansija. Onda sledi 2. obuka od 7 dana, za dobijanje potvrde za internog revizora. Ukupno 12 dana.

Ali, ako želite sertifikat da ste ovlašćeni revizor - morate polagati ispit odnosno proći praktični deo. To je tzv. mentorski rad. Kandidati rade dve revizije i nakon toga su sposobni da sami rade. Tek tada kandidat je spreman da polaže ispit koji organizuje Jedinica.

Otkako se organizuju ove obuke, bilo je 2.880 učesnika. Od toga, 1.138 se opredelilo za reviziju - teoretske obuke, a 506 nastavilo za sertifikat ovlašćenog revizora.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>