• 0
 ≫ 

Kažu da tamo žive najsrećniji ljudi: Da li biste radili u ovoj zemlji? (ANKETA)

 ≫ 

Nevezano za zadovoljstvo životom, standardom ili platama, naučnici su primetili značajan porast takozvanih dela ljubaznosti

  • 0
Finska Helsinki, devojka žena rad online od kuće Foto-ilustracija: Shutterstock

U eri veće fleksibilnosti, rada na daljinu i sve popularnijeg workation-a, stručnjaci iz raznih oblasti danas mogu da rade maltene bilo gde.

Za mnoge iz Evrope, verovatno još bolja opcija je ako mogu da ostanu na tom kontinentu, kako bi bili bliže porodici i prijateljima. Vole ga i poslodavci i zaposleni, jer im pomaže da smanje rashode vezane za kiriju, dok se istovremeno podstiče rad sa bilo koje tačke na planeti.

Nebitno je da li radite od kuće ili iz nekog turističkog mesta, a zagovornici ove ideje kažu da je dobra i sa "ekološke strane", budući da nema svakodnevnih odlazaka na posao autom ili avionom.

A koje bi to mesto bilo idealno za rad i život?

Prema aktuelnoj anketi instituta Gallup, formiranoj na svetskom planu, Finska je peti put zaredom proglašena za zemlju sa najsrećnijim stanovništvom.

Ovaj put, fokus je posebno bio na efektima kovid-19 krize na dobrobit ljudi. Pokazalo se da su, odmah nakon Finaca, najsrećniji ljudi Danci, Islanđani, Švajcarci, Holanđani, zatim slede države Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael i Novi Zeland.

Kada pričamo o zemljama regiona, Slovenija je zauzela 22, Srbija 43, a Hrvatska 47. mesto. Bosna i Hercegovina je na 67. poziciji, a pri dnu liste na kojoj je više od 150 zemalja - nalaze se Afganistan, Liban i Venecuela.

Takođe se konstatuje da su u ovom pogledu najviše napredovale Srbija, Bugarska i Rumunija. Inače, izveštaj se bazira na podacima iz protekle tri godine.

Nevezano za zadovoljstvo životom, standardom ili platama, naučnici su primetili značajan porast takozvanih dela ljubaznosti: pomoć strancima, volontiranje, donacije, itd.

Iako ovo istraživanje nema striktno veze s primanjima i poslom, nije zgoreg dotaći se i te teme: prema podacima iz 2020, prosečna zarada u Finskoj iznosila je 3.594 evra (navodi Statista.com), pri čemu je prosek plata u javnom sektoru - 4.036, a u privatnom - 3.681 evro, na mesečnom planu.

Naravno, plata kao i svuda može varirati zavisno od vaše kvalifikacije, mesta boravka, kompanije, sektora u kojem radite i tome slično. Imajte na umu da je navedeni iznos zarade - prosek, ali ne i medijana.

Medijalna neto zarada za određeni mesec znači da 50% zaposlenih ostvari zaradu do navedenog iznosa.

Uslužni sektor je vrlo popularan u Finskoj, a podrazumeva rad u trgovini, transportu, hotelijerstvu, ugostiteljstvu. Tražena su i zanimanja iz oblasti obrazovanja, zdravlja i socijalnih usluga.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>