• 0

Stres, plata, loši uslovi: Radnici sve manje trpe, a "na udaru" su najveće kompanije

Ovih dana se pre svega priča o Amazonu i Starbaksu...

  • 0
Starbucks Foto: Shutterstock

Kada je bivši radnik Amazona, Kris Smols, organizovao mali protest ispred ogromnog Amazonovog skladišta u Njujorku pre dve godine, nije nameravao da od toga nastane višegodišnja borba sa jednom od najvećih svetskih kompanija.

Samo je želeo da njegov tim može bezbedno da radi svoj posao. "Kada je došla pandemija, zaposleni kojima sam nadređen su počeli da se razboljevaju. Shvatio sam da nešto nije u redu", kaže.

Amazon ga je otpustio - navodeći kao razlog kršenje karantina. Ali, njegova zabrinutost je privukla pažnju sveta i u narednim mesecima, dok je Amazonov biznis rastao zahvaljujući pandemiji, gigant se istovremeno suočio sa optužbama da je zanemario dobrobit osoblja.

U SAD, kompanija se sada suočava sa najozbiljnijim radničkim nemirima u poslednjih nekoliko decenija. BBC čak piše da bi Smols mogao biti radnik koji ispisuje istoriju.

Takođe, nije "mirno more" ni u Starbaksu.

Naime, stresni uslovi rada, nedostatak obuke i slabe nade u povećanje plata - samo su neke od stvari koje ljute radnike, i konkretno Džeza Brisaka (24), zaposlenog u Starbaksu u Bufalu.

Upravo taj stres bio je okidač za formiranje sindikata, tačnije, usledilo je okupljanje oko 80 kolega koji su prošlog meseca rešili da urade nešto neobično: pozovu na glasanje za formiranje sindikata.

Zašto je sve to bilo potrebno? Zato što trenutno nijedan od 8.000 američkih kafića nema sindikat, što znači da najveći svetski lanac kafeterija nije u obavezi da pregovara sa osobljem o platama i uslovima.

Jaz Brisack-a (24) zbog rada u Starbucks-u u Bafalu, Njujork, SAD. Ipak, to je bila "nesposobnost da se pregovara kao jednaki" sa divom kafe koji je naterao baristu i oko 80 njenih kolega da urade nešto neobično prošlog meseca: pozovu na glasanje za formiranje sindikata.

Ali, baristi se nadaju da će se i to promeniti, te da mogu da načine presedan koji bi mogao da poremeti poslovnu praksu kompanije, na mnogo širem planu.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>