• 0
 ≫ 

Razlike od 0,8 do čak 53 odsto: Osam jakih kompanija muškarce i žene ne plaća isto

 ≫ 

Od 2017. svako preduzeće u Velikoj Britaniji sa više od 250 zaposlenih moralo je da prijavi svoje proseke razlike u platama

  • 0
muškarci i žene - nejednake plate Foto: Shutterstock

Kompanija Snap Inc. je saopštila da ženske radnike u Britaniji plaća 53% manje od muških, kada se procenjuje srednja satnica.

To je, inače, jedan od najgorih odnosa među velikim tehnološkim kompanijama. Tehnološki sektor je ušao u redove najbolje plaćenih u Velikoj Britaniji, nakon što su kompanije uključujući Gugl i Fejsbuk, angažovale hiljade programera u zemlji.

Broj muškaraca u industriji znatno je veći od žena na bolje plaćenim pozicijama, kao što su inženjering i razvoj proizvoda, navodi Snap u svom izveštaju o brojevima.

Oko 85% najbolje plaćenog kadra bili su muškarci.

Kompenzacija zasnovana na akcijama takođe se češće primenjuje u Snap-u, nego kod nekih rivala; ako se isključi, jaz bi iznosio 20%, saopštila je kompanija. Jedan od njegovih najvećih konkurenata, TikTok, naveo je da ženama isplaćuje zarade u proseku 30% manje nego muškarcima.

TikTok je rekao da binarna definicija pola, potrebna u izveštavanju, ne predstavlja njen stav o rodnoj identifikaciji. Od 2017. svako preduzeće u Velikoj Britaniji sa više od 250 zaposlenih moralo je da prijavi svoje proseke razlike u platama.

Prošle godine je prosečni muškarac u britanskom preduzeću plaćen 9,8 odsto više od prosečne žene, u poređenju sa 10 odsto u 2020, prema Blumbergovoj analizi podnesaka podnetih vladi. Razlika je iznosila 9,2% kada su preduzeća prvi put morala da prijave podatke 2017.

Glavni jaz u medijani pokazuje razliku između prosečnih zarada muškaraca i žena bez obzira na ulogu ili staž. Gugl (Alfabet) je imao razliku od 15, a Tviter od 13 odsto. U Fejsbuku (Meta) jaz iznosi 8, u Majkrosoftu 7, a u Eplu između 9 i 19 odsto, zavisno od jedinica poslovanja.

Razlika u zaradi između muškaraca i žena u Velikoj Britaniji, kada govorimo o Amazonu, iznosi 0,8 odsto.

Video: Milica je napustila srpski direktorski san: Važno mi je kako sam ja, a ne na kojoj sam poziciji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>