• 1

Koliko vremena u toku dana radnici zaista rade? Japanci "podbacili" u bitnoj kategoriji

Globalno istraživanje je pokazalo da je količina vremena, utrošenog na strategiju ili planiranje unapred, opala na 9% prošle godine sa 13% iz 2019.

  • 1
Putovanja, putovanja travel blog, devojka, žena online posao laptop Foto-ilustracija: Shutterstock

Pandemija je zauvek promenila mnoge aspekte rada, ali postoji jedna stvar koja se nije promenila - koliko vremena provodimo samo "premetajući papire".

Službenici posvećuju više od polovine svog dana "koordinaciji rada", što uključuje praćenje stvari, traženje informacija i komunikaciju o poslu, prema istraživanju proizvođača poslovnog softvera Asana Inc.

Iako postoje regionalne razlike, Nemci posvećuju nešto manje svog dana takvim svakodnevnim zadacima nego Amerikanci - rezultati su uglavnom slični širom sveta: samo oko trećine radnog dana zaposleni provode radeći ono za šta smo, zapravo, angažovani, konstatuje se, a to se nije mnogo promenilo od 2019.

Melisa Svift iz konsultantske kompanije Mercer kaže za Blumberg da je "radni dan postao dovoljno složen, tako da moraju provoditi više vremena samo na upravljanju poslom i nizu konkurentskih prioriteta, a ne zaista baveći se poslom".

Globalno istraživanje, sprovedeno na više od 10.600 takozvanih "radnika znanja" - analitičara podataka, grafičkih dizajnera i sličnih - takođe je pokazalo da je količina vremena utrošenog na strategiju ili planiranje unapred, opala na 9% prošle godine sa 13% u 2019.

To je delimično zbog poteškoća u okupljanju različitih, često asinhronih timova u isto vreme, rečeno je. Ali, to bi takođe moglo biti zato što je mnogim kompanijama teško dugoročno predviđanje usred globalne pandemije i njenog uticaja na život u kancelariji.

Osetan je pad u strateškom radu, tj. lideri su sada više posvećeni "reagovanju".

Poslovna žena posao Foto: Shutterstock

Iako manje-više preko polovine radnog dana odlazi na "nebitne zadatke", varijacije postoje širom sveta. Nemci, recimo, posvećuju veći deo svog dana - obavljanju stvarnog posla, nego što je to slučaj sa ostalim nacionalnostima.

S druge strane, najmanje vremena posvećuju strateškom planiranju.

Radnici u Japanu i Singapuru su, u međuvremenu, predvodili grupu sa 10% svog vremena posvećenom strategiji, ali su te dve nacije takođe "potrošile" najviše vremena na koordinaciju posla. Svift, konsultant Mercera, ističe da su kompanije pokušale da smanje količinu vremena utrošenog na koordinaciju, ali bez mnogo uspeha.

Broj sastanaka se, na primer, povećao za 70% tokom pandemije, navodi njujorška agencija.

Video: Da li su Srbi spremni za veliku ostavku?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>