• 0

Tri obavezna aspekta bezbednosti preduzeća za 2022. godinu: Šta je do vas, šta do radnika?

Finansijski gubitak usled ozbiljnog proboja bezbednosti ili privatnosti može da bude ogroman

  • 0
Andrej Sonkin, Biznis Kolumna Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: HMD Globa, ustupljena fotografija/Shutterstock

Kako se hibridni poslovni svet širi izvan granica kancelarije i prihvata digitalni format, tako se povećava i broj ulaznih tačaka koje sajber kriminalci mogu korisititi kako bi došli do poslovnih podataka. Da bi se izborili sa ovim pretnjama, preduzećima svih veličina su potrebne čvrste osnove. Ukoliko one nisu uspostavljene preduzeće može da bude izloženo ne samo bezbednosnim probojima, već i finansijskoj i reputacionoj šteti.

Zakoni i regulative o zaštiti podataka i privatnosti sa pravom postaju sve stroži. Od maja 2018. godine izrečeno je preko 800 kazni za kršenje Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) , dok su GDPR kazne samo u trećem kvartalu 2021. godine iznosile blizu milijarde evra.

To je pre nego što spomenemo plaćene otkupnine. Darkside, ozloglašeni hakerski entitet je tokom prošle godine navodno zaradio preko 90 miliona dolara od otkupnina.

Finansijski gubitak usled ozbiljnog proboja bezbednosti ili privatnosti može da bude ogroman, ali takođe može da utiče i na reputaciju organizacije.

Manje su šanse da će korisnici i klijenti želeti da sarađuju sa kompanijom za koju se zna da je imala slučaj curenja podataka ili otkrivanja ličnih informacija. Dakle, šta preduzeća mogu da urade kako bi sprečila da do ovoga dođe?

Pozabavite se jazom u obrazovanju i kulturi zaposlenih

Edukacija zaposlenih o najboljim bezbednosnim praksama i obučavanje o tome kako da uoče potencijalne bezbednosne rizike su ključni za sprečavanje fišing i ransomver napada.

EMM rešenja kao što je HMD Enable Pro mogu da ublaže rizik za zaposlene koji poslovne uređaje koriste za ličnu upotrebu. Ali, uz faktor ljudske greške koji je odgovoran za 95% uspešnih sajber napada, premošćavanje jaza u znanju je važan prioritet. Što je svaki zaposleni bolje informisan, to je kompanija pripremljenija.

Implementirajte pouzdano i fleksibilno EMM rešenje

Kako se sve više pametnih telefona koristi i za rad i za ličnu upotrebu na poslu, vođenje računa o tome da su opremljeni odgovarajućim aplikacijama i bezbednosnim politikama pomaže kako u efikasnosti tako i u implementaciji bezbednosti preduzeća. Efikasno Enterprise Mobility Management (EMM) rešenje upravo to i omogućava.

Kako se slučajevi korišćenja i potrebe preduzeća razlikuju, idealno EMM rešenje bi trebalo da bude ono koje podržava sve dostupne tipove politika (Work Profile, Fully Managed, Kiosk), tako da jedno EMM rešenje može da se koristi širom čitavog niza Android uređaja, i na prvi pogled obezbeđuje sve potrebne informacije o detaljima uređaja. Fleksibilno i jednostavno EMM rešenje koje ima reputaciju od poverenja zaista znači puno.

EMM rešenje kompanije HMD Global, HMD Enable Pro, oličava nordijske vrednosti pouzdanosti i poverenja, i s obzirom na to da je kreirano i održavano u Centru izvrsnosti (Centre of Excellence) u gradu Tampere u Finskoj, kombinuje stručnost kako za Android pametne telefone tako i za Enterprise rešenja.

Prioritizujte izdržljivost i održivost

Kada se potencijalna ranjivost otkrije, vesti brzo putuju, naročito ukoliko se po svojoj prirodi smatra kritičnom. U takvim slučajevima, ljudski je želeti da se problem brzo reši. Zato preduzeća biraju pametne telefone koji dolaze sa jasnim i doslednim obećanjem o mesečnim bezbednosnim ažuriranjima.

Uređaji koji se konstantno ažuriraju da bi se nosili sa najnovijim pretnjama takođe ne moraju često da se menjaju. Ovo obezbeđuje izdržljivost, dugovečnost kao i isplativu održivost, za koju korisnici potvrđuju da predstavlja važan faktor, bilo da ste pružalac zdravstvenih usluga sa određenim budžetom ili globalno preduzeće koje treba da ispuni ključne pokazatelje učinka održivosti.

Sajberbezbednosna strategija koja ova tri elementa uzima u obzir može da učini vaše poslovanje bezbednijim u hibridnom poslovnom svetu koji se brzo razvija.

Za detaljniji uvid u oblast bezbednosti preduzeća i oblast privatnosti, kao i to kako kompanija HMD Global može da zaštiti organizacije, preuzmite informativni dokument ‘Holistic Security in a Hybrid Working World’

(Autor: Andrej Sonkin, generalni menadžer, Enterprise Business, HMD Global)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>