• 0
 ≫ 

Višedecenijski šef Diznija menja posao: Postaje deo metaverzuma

 ≫ 

Robert Ajger kaže da ga posebno zanimaju kompanije koje koriste ukrštanje tehnologije i kreativnosti

  • 0
Robert Iger Robert Ajger / Foto: Shutterstock

Robert Ajger (71) je decenijama vodio kompaniju Volt Dizni, a onda je u februaru 2020. odjeknula vest da je novi šef Bob Čapek.

Ajger je sada, prema pisanju WSJ-a, rešio da snagu preusmeri na - metaverzum. Naime, bivši izvršni direktor i predsednik Diznija pridružio se odboru startapa koji nudi alate za kreiranje i prodaju virtuelne robe.

U pitanju je kompanija "Genies Inc.", sa sedištem u Los Anđelesu. Ajger je takođe i uložio u ovaj biznis, a među ostalim investitorima su Bond Capital, Breyer Capital i New Enterprise Associates.

WSJ dalje piše kako se Amerikanac sastao sa oko dvadesetak rukovodilaca startap kompanija, pre nego što je investirao u "Genies Inc." i postao jedan od pet direktora u Upravnom odboru tog startapa.

- Posebno su me zanimale kompanije koje koriste tehnologiju u probojne svrhe i, gde je moguće, ukrštanje tehnologije i kreativnosti - rekao je u intervjuu za WSJ.

Ajger je, inače, bio izvršni direktor Diznija od 2005. do početka 2020. i nastavio je kao izvršni predsednik nakon toga, sve do prošle godine.

Kada je reč o "Genies Inc.", firmu je osnovao 29-godišnji preduzetnik Akaš Nigam, 2017. Kompanija je prikupila 100 miliona dolara finansiranja i zapošljava više od 100 ljudi, a nudi alate za pravljenje virtuelnih likova, odeće i dodataka - podržanih nezamenljivim tokenima (NFT).

NFT se smatra sastavnim delom onoga što mnogi vide kao sledeći veliki talas tehnoloških inovacija nazvan Web 3.0 ili Web3. "Genies" takođe vodi NFT tržište gde njegovi korisnici mogu da prodaju svoje kreacije uz naknadu od 5% na primarnu i sekundarnu prodaju.

Prošle godine je potpisao partnerstvo sa Universal Music Group NV i Warner Music Group Corp., preko kojih kao korisnike broji umetnike kao što su Džastin Biber, Migos, Rijana i Kardi B.

Video: Nemanja je za samo dve godine postao preduzetnik, a nekada je bio konobar

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>