• 4
 ≫ 

Polovina srpskih startapa nema nijednu ženu u menadžmentu: Ova oblast je "najkritičnija"

 ≫ 

Inicijativa Digitalna Srbija radi na unapređenju startap okruženja i obrazovnog sistema u Srbiji, zarad boljih mogućnosti za mlade, posebno mlade žene

  • 4
Biznismenka

Foto: Shutterstock

Inicijativa Digitalna Srbija (DSI) predstavila je rezultate svog najnovijeg istraživanja pod nazivom "Žene u srpskom startap ekosistemu", koje otkriva da se osnivačice startapa u Srbiji suočavaju sa brojnim dodatnim izazovima, posebno kada su u pitanju izvori finansiranja, u odnosu na startape koje pokreću muškarci.

Istraživanje je sprovedeno kroz projekat Preduzmi ideju, koji sprovodi DSI uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

- Kroz svoje programe pomoći, Sjedinjene Države godinama u Srbiji rade na podsticanju okruženja koje ohrabruje i neguje poslovanje – sa posebnim akcentom na manja preduzeća i tehnološke firme. Startapi i preduzetnici mogu i treba da budu pokretač srpske privrede, a da bi to uradili potrebno je da uključe još više žena. Nadam se da ćemo svi zajedno raditi na poboljšanju poslovnog okruženja kroz programe i inicijative zasnovane na podacima - rekla je Šenli Pinčoti, direktorka USAID-ove Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj.

Direktorka projekta Preduzmi ideju, Bojana Tomić Brkušanin, istakla je: "Iako nas neki rezultati svrstavaju značajno iznad evropskog proseka kada je reč o zastupljenosti žena u startap ekosistemu, drugi nam, pak, ukazuju na potrebu za pružanjem veće podrške i podsticaja za žene koje se odluče na pokretanje startapa ili da učestvuju u njihovom razvoju".

- Prema rezultatima istraživanja, skoro polovina startapa koji su učestvovali u istraživanju (49%) uopšte nema žena u menadžmentu, a manje od četvrtine startapa muških osnivača ima žene u menadžmentu. Osnivački timovi u kojima ima žena, u proseku imaju 41,3% više non-tech osnivača, nego isključivo muški osnivački timovi. To nam ukazuje da povećanje udela osnivačica ne znači samo rodno ravnopravniji startap ekosistem, već i povećanje

multidisciplinarnosti u osnivačkim timovima, što je bitan faktor uspeha razvoja inovativnih ideja - dodala je.

Inicijativa Digitalna Srbija, kroz projekat Preduzmi ideju, ali i kroz druge programe, radi na unapređenju startap okruženja i obrazovnog sistema u Srbiji kako bi bilo više mogućnosti za mlade, posebno mlade žene, da uzmu učešća u tehnološkim oblastima i preuzmu inicijativu u

digitalnom ekosistemu.

Video: Martina je mentalni nudista: Vaša kompanija je vaš odraz, morate da je vaspitate

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    22. april 2022 | 10:18

    Šta treba da se neko zaposli samo zato što je žena ili muškarac? Da zadovoljava uslove i da hoće da radi sigurno bi bila neka žena tu. I ne znam sto forsirate to stalno. U osnovnim škola mnogo više ima učiteljica nego učitelja sta cemo sa tim?

  • SetFun

    25. april 2022 | 03:42

    Zene generalno,a pogotovu Srpkinje,ne vole te pozicije.Vecinu zena koje znam te stvari nerviraju i smatraju to muskim poslovima.Takva je zaista vecina zena kod nas.Stvarno ne vole da se bakcu sa komplikovanim stvarima u globalu.

  • Haha

    7. jun 2022 | 07:11

    100% rudara su muškarci, menjajte to pod hitno. Zensko da bude na poziciji na kojoj od nje zavisi firma ? Pa da ona bude kriva ako nesto krene po zlu ? Tesko, srpkinje naravno nikad nisu krive haha

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>