• 0

4 stvari koje vas mogu koštati posla: Kako da vas ponovo (ne) pozovu na razgovor

Kako da vas ponovo pozovu na posao?

  • 0
Povratak na posao Foto: Shutterstock

Čak i na skučenom tržištu rada, regruteri kažu da će vas ove 4 crvene zastavice koštati ponude.

Tržište je veliko i dosta je onih koji traže posao, a kompanije su fokusirane na brzo i efikasno rešenje kako bi popunile mnoštvo radnih mesta. Ali sa velikom stopom otkaza i zapošljavanja u poslednjoj godini, neki regruteri ponovo razmišljaju o znakovima da bi neko mogao biti dobar radnik i šta bi ih moglo sprečiti da dođu do sledeće runde intervjua.

CNBC razgovarao je sa stručnjacima za regrutovanje za njihova četiri najbolja obeležja koja bi vas mogla koštati ponude za posao.

Ne možete da objasnite rupe u karijeri

23% radnika koji su napustili posao u prošloj godini otvoreno je za promenu posla i ove godine, prema nedavnoj anketi o zapošljavanju koja je obuhvatila više od 1.500 ljudi.

Za kratku pauzu poslodavci moraju razumeti u novom vremenu, ali trebalo bi da budete spremni da objasnite zašto ste se vratili na tržište rada nakon kratkog staža.

Na primer, mogli biste da se fokusirate na to kako se obim posla promenio između vremena kada ste intervjuisali i kada ste započeli karijeru. Takođe možete da se fokusirate na uticaj koji ste napravili na posao čak i nakon kratkog vremena.

Neka razgovor bude jednostavan i fokusiran na budućnost, savetuju karijerni treneri. "Prošlo radno okruženje više nije bilo za mene, i ovo je ono što tražim u budućnosti", na primer.

Razgovor o manama vašeg sadašnjeg ili bivšeg poslodavca

Oko 72% mladih koji traže posao kaže da su se osećali preprodanim na novom poslu i da su požalili što su ga prihvatili. Ali loše priče o bivšem poslodavcu nisu dobre po vas.

Tržište rada Foto: Shutterstock

Umesto da ulazite u ono što ste smatrali da su pogrešili, mogli biste da predstavite iskustvo kao lekciju naučenu u onome što radite i što ne cenite na radnom mestu.

Na primer, ako vam se nije svidela takmičarska priroda prethodne kompanije, možete reći nešto poput: „Najbolje napredujem u okruženju gde je saradnja prioritet, gde mi se daje mnogo informacija o različitim oblastima kompanije, kolege žele da pomognu jedni drugima i ima minimum politike i tračeva.”

Došli ste nespremni

Možda ćete ovih dana naći više regrutera koji vam šalju hladne poruke na LinkedIn-u u nadi da će vas uhvatiti čak i ako ne tražite aktivno novi posao. Iako bi to moglo da pokrene razgovore, regruteri kažu da mogu da prepoznaju kada neko dođe na informativni intervju bez prethodnog osnovnog istraživanja za pripremu. U najmanju ruku, brzo proverite kompaniju i pripremite neka pitanja o poslu kako biste pokazali interesovanje.

Posle dve godine rada na daljinu, ljudima je prijatnije sa video pozivima, pa se primećuje kada ljudi nemaju dobar tehnički bonton ili se predstavljaju previše ležerno za profesionalni poziv. Ali i ako se nađete u situaciji da morate da preuzmete poziv iz automobila tokom pauze za ručak ili dok ste zaglavljeni u saobraćaju na putu kući objasnite to na početku razgovora i zahvalite sagovorniku na razumevanju.

Plate

Takođe bi trebalo da budete spremni da razgovarate o platama na prvim intervjuima. Preporuka je da sačekate da regruter prvo objavi platu kako biste mogli da se suprotstavite tako što ćete pitati o opsegu sa kojim rade.

Jedno je pojaviti se nespreman na intervjuu, a drugo ostaviti utisak da činite uslugu regrutu tako što ćete prihvatiti njihov poziv.

Video: Postoji li posao iz snova u Srbiji? Budite radnik, ali pre svega Ja d.o.o.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>